Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

"Exportera stadsbyggnads"

Publicerad: 23 mars 2009, 10:21

Svenska arkitekter är världsledande inom hållbart byggande inom stadsbyggnad. Det kan bli nästa exportsuccé.


Hela världen kommer till Sverige för att studera lyckade exempel på stadsbyggnad som Hammarby sjöstad och Västra hamnen i Malmö.

Nu måste vi bli bättre på att utnyttja kraften i verksamheter där vi har konkurrensfördelar, menar Alexandra Hagen, utlandschef på White Arkitekter och Staffan Carenholm, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter i en gemensam debattartikel i Dagens Industri 23 mars.

Sverige har ett starkt varumärke när det gäller hållbart byggande. Tremiljonerstaden Tangshan i Kina har köpt svensk stadsbyggnadskompetens för att bygga en ekostad för 600 000 invånare med Bo-01 i Malmö som förebild.

"Vad som är unikt för Sverige är stadsbyggnadskompetensen. Helhetssynen på stadsplanering, kunskapen om hur en stad ska planeras så att alla system integreras i ett kretslopp som gör staden energisnål, minskar transportbehoven, blir billigare att värma upp och bättre att leva i", skriver Hagen och Carenholm.

Författarna uppmanar regeringen, Exportrådet och Svenska Institutet att kraftsamla kring stadsbyggnad och att öronmärka resurser för exportsatsningar av hållbart byggande.

Expo 2010 i Shanghai, biennalen i Venedig liksom ministerresor och statsbesök kan alla bli arenor för exportsatsningar av svensk stadsbyggnadskonst.

Staffan Åkerlund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.