Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Färgat cementspackel ger karaktär åt kök

Publicerad: 16 maj 2008, 09:18

Gamla fula klinkergolv, väv-tapetserade väggar och trist kakel i köket är några exempel på problem för den som renoverar. Men nu presenterar Stiltje på Österlen ett franskt cementspackel som ger både yta och färg på samma gång.


- Spacklet ger en extremt stark yta med en härlig infärgad lyster, säger Pamela Moell på Stiltje. Färgnyanserna och känslan i färgen ger en helt annan känsla än om man hade målat på en befintlig struktur. Dessutom syns inte småskador eftersom färgen är en del av materialet.

Spacklet finns i 144 olika nyanser. När det stryks på ett golv kan man ha vilket hårt och jämnt underlag som helst. Av ett rått cementgolv kan man skapa samma känsla som med ett dyrbart slipat betonggolv. Men med en bråkdel av arbetet.

- Det är bara att stryka ut, och sedan väljer man hur och om man vill behandla ytan. Man kan slipa, vaxa, lacka, säger hon vidare

Cementspacklet är alltså en kombination av yta och färg. Med en mycket hög hållbarhet uppges det. Färgen läggs på i ett ca 2 mm tjockt lager. Man kan sedan komplettera med ett lager till med fincement som bas. Då kan man skapa en mycket speciell spegelblank yta.
Genom att använda helt vanlig maskeringstape kan man lägga på det extra fina spacklet på bara vissa delar av golvet. Och man kan då skapa mönster av olika strukturer.

Cementspacklet fungerar också bra på väggar där man behöver en extra tuff yta. Till exempel över köksbänkar. Till och med kakel kan ´´spackelmålas´´ om man först jämnar av med avjämningsmassa.
Lackar man ytan klarar spacklet både vin och kaffe utan att få fläckar, säger Pamela Moell.

-Stiltje cementspackel med färg finns i 1.3 kg, 8.8 kg och 20 kg förpackningar.
1 kg räcker till ca 1 kvadratmeter
Priset är ca 499 kr/kvm inklusive moms.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.