Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Färgstarkt landmärke i Lund

Publicerad: 8 september 2010, 11:36

Med bygget av Ideon Gateway får Lund ett landmärke på hög nivå. Huset med 19 våningar byggs nämligen på en av Lunds högsta punkter, 75 meter över havet. De färgskiftande fasaderna som ska förstärka Ideons bärande innovationstankar, kommer att ses vida omkring.


– Glasfasaderna har applicerats med en speciell film som ger en skimrande yta i alla regnbågens färger beroende på väder, årstid, om fasaden är blöt eller torr och från vilken vinkel man tittar på huset. Det finns ingen liknande byggnad i Sverige. Däremot har arkitekten Ben van Berkel använt tekniken till en byggnad i Holland. Ideon Gateways fasader blir ändå unika med en helt egen komposition av filmer, säger Jerker Edfast, arkitekt på Uulas Arkitekter i Kristianstad, vilka ritat skyskrapan.

Att applicera film på spegelglas med metalloider är en gammal teknik. Jerker Edfast berättar att det var när 3M någon gång i början på 2000-talet ville göra försök med en miljövänligare film och laborerade med polyester, som effekten uppstod. Det tänkta experimentet misslyckades i stället fick man fram en film i färger.

– Det finns ett antal byggprojekt världen över som använt tekniken. Men även det franska modehuset Dior använder färgfilmen i sina omslagspapper och förpackningar.

Ideon Gateway blir 72 meter högt och är därmed Lunds högsta byggnad. Byggherre är Ikano Kontor som funnits på Ideon i 27 år och redan innan äger drygt 50 procent av det samlade beståndet i Ideon Science Park, Sveriges och en av Europas mest framgångsrika mötesplatser för visionärer, entreprenörer och riskkapital.

Projektet består av fem sammanbyggda skivhus där hjärtat utgörs av ett högt glashus med gemensamma ytor, både formella och informella. Gestaltningen tar avstamp i den arkitektur med smala smäckra skivhus som redan finns på Ideonområdet, av vilka flera ritats av Uulas. Den här gången har man dock skapat ett hus med högre volym, vilket förstärker husets slankhet och spänst. De asymmetriskt sittande fönstren bidrar också till ett lekfullt och kreativt uttryck.

Hälften av ytan på 22 000 kvadratmeter upptas av hotell med 180 rum, restaurang och konferensanläggning som ska drivas av Elite Hotels. Den högsta byggnaden är reserverad för kontor med omkring 700 arbetsplatser, för små och medelstora företag.

– Den bärande delen i projektet är att många företag små och medelstora ska stå för dynamiken i huset. Målet är att skapa möten, det är viktigt för att idéer ska förverkligas. På Ideon Gateway ska man koppla ihop kreativa människor och idéer, säger Fredrik Åkesson, Ikano Kontor.

Senare i höst påbörjas projektet av Skanska som fått uppdraget att bygga det spektakulära huset. Byggherren har ställt stora krav på miljö, säkerhet och kostnadseffektivitet och Skanska genomför projektet utifrån sitt eget miljökoncept Grön Arbetsplats.

Entreprenadsumman ligger på cirka 250 miljoner kronor och man räknar med att sysselsätta omkring 120 personer under byggtiden. I slutet av 2012 ska projektet vara klart till en totalinvestering på mellan 400-500 miljoner kronor.

Christina Adlers

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.