Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Fem arkitektfinalister tävlar om Sametinget

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


Fem finalister - av 111 inlämnade tävlingsbidrag - är utvalda i arkitekttävlingen om en ny Sametingsbyggnad i Kiruna. Kraven från byggherren Statens fastighetsverk (SFV) är att bidragen ska vara "goda exempel på modernt träbyggande, uttrycka samisk identitet, tillvarata och utveckla tomtens nuvarande topografi och kvaliteter samt vara fördömlig när det gäller energianvändning".

-Det behövs goda och exempel på träbyggande och staten måste gå före och ta initiativ. Vi måste ta fram spektakulära projekt och visa vad man kan göra. Att bygga småhus i trä, det kan vi redan, kommenterade statsminister Göran Persson sameting-tävlingen på träbyggnadsdagen.

Den nya byggnaden i Kiruna ska dels bestå av kontorslokaler för myndigheten Sametinget, dels en plenissal och en offentlig del med reception, butik, utställning och kafé. Totalt blir byggnaden ca 5000 kvadratmeter.

Av de fem utvalda kommer ett från Finland, två från Danmark och två från Sverige. De svenska bidragen kommer från Erséus Arkitekter och Murman Arkitekter.
I april 2006 ska en vinnare vara utsedd.
SFV räknar med att kunna byggstarta sommaren 2007 med invigning under våren 2009.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.