lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Fler priser på arkitekturgalan

Publicerad: 25 mars 2021, 20:08

Katarina Jonsson, ordförande för Skaraborgs kommunalförbund, tar emot Planpriset på skärm på den digitala Arkitekturgalan. I studion Anna Kinberg Batra, Soltech, juryns ordförande Enar Nordvik och moderator Parisa Amiri. Foto: Jonas Malmström

En rad priser delades ut på arkitekturgalan som hölls på torsdagseftermiddagen.

Ämnen i artikeln:

ChalmersarkitekterLinköpingStockholm

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Traditionsenligt är det inte bara Kasper Salin-priset som Sveriges Arkitekter delade ut under Arkitekturgalan. 

Övriga priser på Arkitekturgalan

Landskapsarkitekturpriset

Projekt: Paradiset, Vallastaden i Linköping

Arkitekt: 02landskap

Byggherre: Linköpings kommun

 

Motivering: ”I en tid när mångfalden är hotad och jorden allt mer utarmad påminner Paradiset oss om vår förmåga till varsamhet, samarbete och skönhet. En odlingspark som visar vägen mot nya sätt att utforma våra parker genom att fläta samman kolonilotter med parken, vilket gynnar biologisk mångfald och främjar social samvaro. Paradisets enkla och naturliga innehåll visar en skicklig hantering av landskapsarkitekturens grundläggande verktyg; växter, vatten och topografi.”

 

Planpriset

Projekt:Strukturbild Skaraborg

Arkitekt och beställare: Skaraborgs kommunalförbund, Chalmers arkitektur och samhällsbyggnadsteknik

 

Motivering: ”När hållbarhet har blivit en av samhällsplaneringens viktigaste uppgifter behövs planarbete som ifrågasätter normer och tar tag i komplexa frågor. Ett utvidgat tillväxtbegrepp ger sociala, kulturella och ekologiska värden större utrymme samt en planering som kan verka för jämnare geografisk utveckling. Uthållighet och ett utforskande arbetssätt visar respekt för kunskapsbyggande. På ett seriöst, kritiskt sätt hanteras frågan om den dynamiska regionen, där stad och landsbygd har lika viktiga roller att spela och resultat uppstår när konkurrens mellan kommunerna ger plats för samverkan.”

 

Guldstolen

Projekt: Restaurang Aira, Stockholm

Arkitekt: Jonas Bohlin Arkitektkontor

Beställare: Kvalitena

 

Motivering: ”En dramaturgisk totalupplevelse där djup kunskap om funktion och material, ljusföring och akustik präglar gestaltningen. En omsorg som inte bara visas matsalen – för kökspersonalen är detta en arbetsplats att trivas på under många år. Flera av de senaste decenniernas främsta svenska designer och konstnärer är generöst representerade, skickligt sammanfogade av inredningsarkitekten, tillika husarkitekten, vars omisskännliga formspråk här utvecklats till perfektion. Aira är kulmen på hans långa yrkesliv.”

 

Kritikerpriset 2020

Pristagare: Carina Listerborn, professor i stadsbyggnad vid institutionen för urbana studier vid Malmö universitet och Irene Molina, professor i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning vid Uppsala universitet

 

Motivering: ”Årets vinnare är två engagerade arkitekturforskare, verksamma sedan länge, men som under 2020 skärpt sin kritik av den rådande stadsutvecklingen och bostadssituationen i Sverige.

Pandemin har haft en genomgripande påverkan på allas våra liv och sätter skarpt fokus på vilka ödesdigra konsekvenser bostadsojämlikheten skapar. Med detta som bakgrund riktar årets Kritikerpristagare uppmärksamheten mot särskilt utsatta grupper i samhället och lyfter fram det motstånd som finns mot den rådande samhällsutvecklingen. 

Kunnigt blottlägger de Sveriges dysfunktionella bostadsmarknad och visar på utanförskapet och segregationen som kommit i dess kölvatten. På punkt efter punkt friläggs de ideologiska beslut som lett fram till dagens bostadspolitiska situation. 

Pristagarna bedriver sitt arbete i gränssnittet mellan forskare och aktivist och arbetar nära gräsrotsrörelser som kämpar för en mer jämlik stadsutveckling och bostadsmarknad. De arbetar tvärdisciplinärt, såväl nationellt som internationellt.

Forskarna synliggör erfarenheter om boendets vardag i ett nyliberalt och allt mer avreglerat Sverige. Erfarenheter som ofta upplevs som enskilda, men som samlas till en gemensam berättelse om samtiden. Årets pristagare lyfter fram röster som är nödvändiga att lyssna på och som utgör ett legitimt underlag för en fortsatt bostadspolitik.”

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev