Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Framtida arkitektur lekfull och klimatsmart

Publicerad: 13 December 2010, 09:16

Nedtonade färger som svart och grått, energisnålt och ekologiskt samt ett personligare formspråk. Så tror svenska arkitekter att våra villlor kommer att se ut i framtiden.


Cembrits undersökning med 100 svenska arkitekter bjöd både på förväntade och mer oväntade resultat.

– Som väntat visar undersökningen att miljötrenden stark, men vi blev förvånade över att den kulörta trenden som vi ser inom offentlig arkitektur ännu inte nått villamarknaden. En rolig nyhet är att allt fler verkar vilja uttrycka sin personlighet i villans arkitektur, kommenterar Anna Ranow, informationsansvarig på Cembrit.

När det kommer till kulörter är det dunkla, mer nedtonade färger som kommer att dominera enligt arkitekterna; svart, grått och vitt kommer svenskarna att vilja ha på sin villa framöver. Rött anser många vara oförändrad, grönt är på väg ut, medan gult och blått är de färger som får minst röster.

Varannan arkitekt tror att träpanel och fasadskivor är de material som kommer öka mest under de närmaste tio åren, detta trots att arkitekterna samtidigt menar att trä tillsammans med puts är de fasadmaterial som ger mest problem under en livscykel på 50 år.
Fyra av tio tror att tegel kommer att öka. Fasadskivor i cement är det enda material som arkitekterna i undersökningen menar inte ger några problem alls.
Puts är det material man tror kommer att minska mest.

Arkitekterna är helt eniga om att energisnåla och täta hus kommer att etableras fullt ut i framtiden, och nästan lika eniga är de om att ekologiska villor är på intåg. Många tror även att ventilerade fasader, så kallad tvåstegstätning, kommer öka betydligt.

Slutligen bedömer en dryg majoritet av de intervjuade arkitekterna efterfrågan på mer personliga och unika villor samt villor med mer lekfull arkitektur och lek med textur kommer att öka framöver.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.