Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Framtiden för arkitekter är god

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

I en nyutkommen rapport, Högskoleutbildningarna och arbetsmarknaden, spår Högskoleverket att det i framtiden blir överskott på arkitekter.


Högskoleverkets siffermaterial är både gammalt och delvis felaktigt och prognosmetoden duger inte för att göra meningsfulla framtidsbedömningar. Det hävdar Staffan Carenholm, förbundsdirektör i Sveriges Arkitekter i ett nyhetsbrev från Sveriges Arkitekter.
Högskoleverket, fortsätter han, använder sig av statiska beräkningsmetoder som inte fångar vad som sker på arkitekternas arbetsmarknad. Man har inte förstått eller kunnat analysera vad som skett på arkitekternas arbetsmarknad de senaste åren och hur det påverkar framtiden.
Sveriges Arkitekter gör således en helt annan bedömning och säger att både faktiska siffror och allmänna bedömningar snarare talar för en kommande arkitektbrist. Arkitekternas arbetsmarknad är alltid beroende av byggkonjunkturernas pendlingar, men generellt bedömer Sveriges Arkitekter att framtiden för arkitekter är god.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.