Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Från post till regeringskansli

Publicerad: 8 september 2008, 07:43

Delar av regeringskansliet flyttade i somras in i det nyupprustade Centralposthuset på Vasagatan i Stockholm. Det gamla posthuset från 1903 och skapat av arkitekten Ferdinand Boberg har därmed blivit en del av regeringskvarteren. Drygt 800 personer ska inrymmas i huset som genomgått en häftig omvandling där gammalt och nytt samsas i skön symbios. Arkitekt för ombyggnaden är Ahrbom & Partner.


Det anrika Centralposthuset på Vasagatan mitt i Stockholm med ny huvudentré från Mäster Samuelsgatan 70 är det senaste tillskottet till regeringskvarteren och därtill det modernaste. Nästan alla stockholmare och andra runt om i landet torde ha en speciell relation till det gamla posthuset. Det var 2004 som Statens fastighetsverk köpte byggnaden som nu fått nytt liv. De gamla värdena har bevarats samtidigt som den senaste tekniken byggts in pietetsfullt. Här finns stora rymliga inglasade gårdar. Den nya konferensdelen har med hjälp av spektakulär lösning placerats i källaren till den gamla posthallen. Den ska fungera som en resurs för hela Regeringskansliet, inte bara för dem som jobbar i huset.

Det var i juni som departementen för Näring och Arbetsmarknad samt delar av Förvaltningsavdelningen vid Regeringskansliet flyttade in i kvarteret Blåmannen i centrala Stockholm. Kvarteret Loen från sent 60-tal varifrån kansliet flyttade ska inom den närmaste framtiden renoveras
För att öka tillgängligheten har huvudentrén flyttats från Vasagatan till Mäster Samuelsgatan. I entrén finns en ny reception i form av en avlång, stilren box klädd med abstrakta fotografier. Receptionen på 200 kvm är skapad av den finländska konstnären Nanna Hänninen.

- Det har varit en utmaning att skapa en bra arbetsmiljö som ska fungera enligt dagens standard i över en hundra år gammal byggnad. Vissa delar har bevarats i sitt ursprungliga skick som till exempel aulan från 1980-talet. Målet har varit att bevara och utveckla byggnaden samtidigt som huset ska vara funktionellt för våra hyresgäster, säger Charlotta Andersson, t f fastighetschef, Statens fastighetsverk.

Byggnaden som sedan 1935 är ett byggnadsminne har kompletterats med moderna kontorsmiljöer. Så till exempel är byggnadens mest kända rum, Bobergshallen, nu i direkt förbindelse med en ny konferensanläggning i källarplanet.

Gunnar Hellman ansvarig arkitekt på Ahrbom & Partner Arkitekter, jobbade med en speciell färgsättning i korridoren i regnbågens färger. Färgskalan följer våningsplanet och visar var i huset man befinner sig.

- Ja, en av de av många utmaningarna med ombyggnaden har legat på orienteringen, hur vi på ett smakfullt sätt skulle få ordning på den tidigare, rätt splittrade miljön, säger Charlotta Andersson när vi tillsammans med Johann Rohlén, Hifab gör en rundvandring i byggnaden.
Ribbtak av cederträ i korridorerna skapar en känsla av rymd eftersom de inte är täta. Det ger en speciell karaktär åt huset. Man ville bevara byggnadens unika karaktär samtidigt som de moderna inslagen förstärktes. Så till exempel har murade valv, pelare, vackra tak och fönster lyfts fram. De moderna tilläggen ska vara tydliga från vår tid men stå fint mot det gamla är det tänkt.

- Huset med ny restaurang och matsal för flera hundra personer har blivit en mycket attraktiv arbetsmiljö för Regeringskansliet, säger Charlotta Andersson vidare.

Drygt 800 personer jobbar i det ombyggda Centralposthuset som är på 40 000 kvm.

Fakta Centralposthuset
Ursprungligen uppfört: 1903
Arkitekt: Ferdinand Boberg.
Ägare och förvaltare: Statens fastighetsverk.
Byggtid: 2004-2008
Bruttoarea: 40 000 kvm.
Lokalarea: 30 800 kvm.
Kostnad: 555 Mkr.
Projektledare: Hans Waldeus, Hifab.
Arkitekt: Gunnar Hellman, A&P Arkitektkontor
Övriga projektörer: Incoord, vvs
Sweco Theorells, el
ELU Konsult m fl
Hyresgäst: Regeringskansliet
Hyresgästens arkitekt: Bodil Johansson Hellström, Regeringskansliet
Antalet byggnadsarbetare: Ca 1 000, 200 personer i olika yrkeskategorier har arbetat i byggnaden samtidigt.


Historia
Posthuset invigdes 1903 och under de första hundra åren användes byggnaden som huvudkontor för Postverket.
Arkitekten Ferdinand Boberg, eller Bob, som han också kallades, var en enkel arbetarpojke från Falun som tidigt slog igenom som arkitekt. Bland hans mest kända verk förutom Centralposthuset, Rosenbad, Waldemarsudde och Thielska galleriet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.