Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Franska arkitekter vågar mer men vill inte ha konkurrens

Publicerad: 7 april 2008, 13:38

I Frankrike finns det större förståelse för arkitektens arbete än här i Sverige. Men monopolet i Frankrike gör också att arkitekten där inte vill utsätta sig för fri konkurrens. Vilket är mindre bra. Det anser arkitekt Yves Chantereau verksam i Sverige.


Franska arkitekter vill inte utsättas för konkurrens. De är vana vid att ha monopol på sin marknad. Men det gynnar ingen. Varken arkitekterna i landet eller investerarna, säger Yves Chantereau, Equator. Företaget är en del av ett paneuropeiskt nätverk, som bildades 1989 med kontor i bl a Dublin, Paris och Stockholm med ett EU-inträde redan med i planerna.
Marknaden kommer att bli mer europeisk. Det är oundvikligt. Den lokala aktören sitter givetvis alltid med den bästa informationen. Men investerare i Europa vill kunna köpa samma tjänst i hela Europa. Det kommer dock att dröja jättelänge än innan vi jobbar på samma sätt i hela Europa.

Vi sitter i Equators lokaler på Kungsgatan i Stockholm och talar om arkitektens roll i Frankrike. Arkitekt Yves Chantereau säger att det i Frankrike finns regler som gör det svårt att sälja tjänster. Landets lagstiftning säger att arkitekttjänster bara får utföras av företag som har en arkitekt som vd och ledande person. Det är en förklaring till att Frankrikes arkitektkontor är så små. Större projekt måste alltid utföras i olika former av nätverk och det är det svårt att ta sig in som utomstående. I Frankrike har strukturen för arkitektyrke sitt ursprung i den reglering som gjorde på 40-talet efter tysk modell: Den enskilda firman med den store arkitekten i centrum. Arkitektyrket idag kräver helt andra resurser, kompetens och kontinuitet.

Men fortfarande skapar skillnader mellan Sverige och Frankrike hinder för att vi här i Stockholm skulle vilja fusionera med Equator i Paris.

I Frankrike är byggprocessen mycket mer konfliktorienterad, det är en annan tradition. Det är ständiga konflikter mellan de inblandade parterna, med beställare och entreprenörer. Man borde lägga energin på något annat istället, tycker Yves Chantereau.

Yves Chantereau utbildade sig till arkitekt i Lyon, det finns 21 arkitektskolor i hela Frankrike, bara i Parisregionen är det elva stycken. I utbildningen ingår lite större del av materialkunskap, teknik, upphandlingar och sådant men som i så många andra länder ger arkitektutbildningen i Frankrike falska förhoppningar. Alla tror att de har kapacitet att bli en ”Pavarotti”. Har man den talangen blir man det ändå även i ett annat sammanhang. Även om man så att säga sjunger i byns körskola. Det blir en enorm besvikelse för många när de kommer ut i verkligheten när de ser att ingen väntar någonting särskilt av dem. De får en chock.

I den franska traditionella arkitektrollen har arkitekten även byggledaransvar, handlar upp entreprenörer och följer upp bygget, håller i byggledarmöten etcetera, det ingår i arkitektens uppdrag.

Yves Chantereau tycker dock till slut att de svenska arkitekterna skulle få våga lite mer. Det finns en större ”spännvidd” i Frankrike när det gäller att våga även från myndigheternas sida. De franska arkitekterna vågar misslyckas och därmed kan de också lyckas. Arkitekturen blir mer intressant än i Sverige.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.