Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Gamla Arkitekturskolan blir ny mötesplats

Publicerad: 10 februari 2016, 14:02

Gamla arkitekturhögskolan uppfördes 1968-1970.

Foto: Richard Hammarskiold

Den forna Arkitekturskolan på Östermalm i Stockholm ska bli en plats för kreativa möten. Akademiska Hus investerar drygt 240 miljoner kronor i en ombyggnad av den omdebatterade byggnaden som ska heta A house.


Gamla arkitekturhögskolan består av ett bygelformat lamellhus i fem våningar som uppfördes 1968-70 för arkitekturutbildningen vid KTH och som fram till i somras varit deras hemvist. Den 12 000 kvadratmeter stora nybrutalistiska betongbyggnaden har flera gånger utsetts till Stockholms fulaste hus.

– Att huset är välkänt och väcker känslor är inte något negativt, tvärtom. Men skälet till att utveckla A house just här är inte för att rehabilitera huset på något sätt. Byggnaden har redan en idealisk struktur för att skapa en inkluderande plats för innovation och ny kunskap, säger Erik Westin, biträdande regiondirektör för Akademiska Hus region Stockholm.

A house ska renoveras i olika etapper med start i november 2015. En tillbyggnad om 900 kvadratmeter kommer också att uppföras på innergården som ersätter den byggnad gick förlorad i branden 2011. Färdigställandet är planerat i två etapper med en första inflyttning i januari 2017 och en andra under 2018. Ett genomförande i flera etapper gör det möjligt att driftsätta A house redan 2016 och ha verksamhet och vidareutveckling igång under hela tiden som projektet pågår.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.