Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Gert Wingårdh tar tempen på dagens arkitektur

Publicerad: 20 januari 2012, 08:34

"Vi lever i en spännande tid."


Gert Wingårdh tycker att vi just nu befinner oss i en särskilt spännande tid för svensk arkitektur.

– Jag tycker det har hänt otroligt mycket med arkitekturen den senaste tiden. Antingen så håller jag på att bli gammal eller så händer det verkligen mycket just nu.

Förändringarna som han lyfter fram kan spåras till två samtidsfenomen: globalisering och klimatförändring.

– I vår globaliserade tid uppstår samma idéer samtidigt på olika håll i världen. I dag är det mycket fokus på lokala material och på att lösa upp gränser.

Enligt Gert Wingårdh är den japanska arkitekten Sou Fujimoto en föregångare när det kommer till gränsupplösande arkitektur. Sou Fujimoto arbetar mycket med att lösa upp gränser mellan bjälklag, pelare och trappor.

– Han är idolen för de unga arkitekterna på vårt kontor. De vill skapa byggnader som löser upp gränserna mellan olika byggnadselement, men också mellan möbler och arkitektur.

En annan stark trend är miljövänliga byggnader.

– Numera är det nästan barockt att föreslå att en byggnad bara ska följa myndighetskraven, miljöcertifierade byggnader har blivit ett krav från alla håll.

Dagens miljöfokus har bland annat resulterat i organiskt formade byggnader och ovanliga fasadlösningar anpassade till platsens mikroklimat.

– Det vi ser är många fiffiga lösningar med ovanliga former på fönstren och fasader vridna i märkliga vinklar. Men jag tror att det är en tillfällig trend. För frågan är hur fiffigt det egentligen är. Det går att göra precis lika energieffektiva byggnader i vanliga former. Och jag tror att vi trivs bäst i mer klassiskt funktionella byggnader.

Men Gert Wingårdh ser inget fel i att låta tidens anda styra arkitekturen. Han står själv bakom kontorshuset Kuggen i Göteborg som har triangulära fönster och en huskropp som smalnar av nedtill.

– En arkitekt ska acceptera sin tid. Ofta vill folk att jag ska rita ett tidlöst hus för det tycker folk står för kvalitet. Men varför? Tidstypiska hus är ofta väldigt uppskattade, även när de åldras.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News