Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Grafisk betong ger karaktär åt parkeringshus

Publicerad: 31 oktober 2012, 14:48

I Göteborg planeras ett nytt parkeringshus med en fasad i grafisk betong. Parkeringshuset är Kynningsrud prefabs enskilt största objekt med grafisk betong. Tack vare en ny blandarstation vid sin fabrik i Uddevalla kan de nu hantera större volymer.


Kynningsrud prefab har fått uppdraget att bygga ett parkeringshus i Kallebäck i Göteborg. Parkeringshuset ska uppföras intill Skanskas nya kontorsfastighet som går under namnet ÅF-huset.

– Vi var med och tampades om kontorshuset också men tappade tyvärr det. I augusti fick vi handlingar på parkeringsanläggningen med beskedet att det var brådskande. I början av oktober var vi överens med Skanska, säger Carl-Johan Appelberg på Kynningsrud prefab.

Uppdraget, som omfattar projektering, tillverkning och montage av en prefabstomme med pelare, balkar, bjälklag och väggar, har ett ordervärde på cirka 18 miljoner kronor. Parkeringshuset byggs med fyra bjälklag samt ett markplan och omfattar totalt 10 000 kvadratmeter. Byggnaden projekteras för att kunna kompletteras med ytterligare ett våningsplan i framtiden.

– Byggnadstekniskt är det här inte ett komplicerat projekt. Den stora utmaningen är fasaden i grafisk betong, säger Carl-Johan Appelberg.

Väggelementen tillverkas i vit betong och dekoreras med ett motiv som framträder genom att den mörkgråa ballasten friläggs.

– Med det här projektet ger vi oss in i ett nytt segment med exklusiva fasadelement. Därför är det väldigt viktigt att det blir bra, säger Carl-Johan Appelberg.

Knappt hälften av fasaden ska utgöras av grafisk betong. Det motsvarar en yta om 700 kvadratmeter. Tidigare har Kynningsrud prefab endast tillverkat mindre volymer grafisk betong.

– Det är tack vare vår nya blandarstation vid fabriken i Uddevalla vilken invigdes i somras som vi kan hantera större volymer vit betong och olika ballastsammansättningar, säger Carl-Johan Appelberg.

Kynningsrud prefab påbörjar montaget av parkeringshuset i mars 2013, arbetet beräknas pågå i tolv veckor.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.