Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag24.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Grafisk betong sticker ut

Publicerad: 27 Maj 2009, 12:27

Vid Telefonplan i södra Stockholm uppförs för första gången i Sverige en hög elegant byggnad på 17 våningar i svart grafisk betong ritat av Kontur Arkitektkontor.


Bostadshuset i kvarteret Tvålflingan vid Telefonplan i Stockholm får en fasad med ett vackert bladmönster skapat av konstnären Mikael Göransson.
Tomas Fälth, arkitekt på Kontur arkitektkontor i Gamla Stan, berättar om huset som uppförs nära Liljeholmen i Stockholm.

– Här i området byggs 167 lägenheter fördelade på tre olika hus där höghuset blir landmärket för området. Höghuset får svarta sandwichelement med grafisk betong.

Berätta om tekniken.

– Grafisk betong är en sorts partiell friläggning av ytskiktet, i detta fall i form av en bild av konstnären Mikael Göransson. Han har använt ett fotografiskt original föreställande ett oxelträd vars bladmönster överförts till husfasaden. Tekniken finns även att beskåda på tunnelbanestationen Stadshagen i Stockholm. Det krävs minst tre rader betongelement för att bladmönstren ska träda fram.

Det höga huset och de lägre husen i svart och vitt är sammanlänkade i kvarteret. Höghuset har en svart fasad ut mot gatan, även fönstren är svartlackade för att få en sammanhängande effekt.

Det lägre vita bostadshuset får fasader med omväxlande släta och sinusformade matrisgjutningar samt en vitlackad metallspaljé med klängväxter.

Här är balkongerna indragna och svarta för framhäva det vita fasadlivets olika ytskikt. På höghuset blir istället balkongerna vita.

– Väl synligt från E4:an blir detta ett nytt landmärke i Stockholm, säger Tomas Fälth.


Fakta Tvålflingan
Byggherre: HSB
Arkitekt: Kontur arkitektkontor
Delad entreprenad: Ca 30 olika entreprenörer
Projektledning: Erfator projektledning
Betongleverantör: SCF Betongelement
Mängd betong: 11 000 ton
Yta: 16 400 kvm
Lägenheter: 167 från ettor t o m femmor med öppen planlösning
Kostnad: 550 Mkr

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.