Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Grontmijs nye ledare inom arkitektur

Publicerad: 18 april 2011, 11:24

Arkitekten Björn Löwegren har tillträtt som ny gruppledare för husarkitekterna hos Grontmij.


Vad vill du genomföra på ditt nya jobb?

– Jag vill att vi ska jobba mer med hållbart byggande. Att titta mer särskilt på inomhusklimat är viktigt. Vi har ett ganska dåligt inomhusklimat både tekniskt och upplevelsemässigt i Sverige. Ventilationen är ofta bristande och det finns ett gigantiskt problem med mögel rapporterat i till exempel många bostäder.

Du flyttade nyligen hem efter sju år i USA. Vad har hänt i Sverige medan du varit borta?

– Jag tycker att Sverige har blivit mycket mer internationellt. Arbetsgivare som Grontmij har till exempel dykt upp. Svenska arkitektföretag har börjat titta mer på hur de kan vara affärsmässiga och göra affärer baserade på professionalitet och effektivitet. Vi är inne i en jättespännande tid.

Hurdan är arkitektens ställning i Sverige jämfört med i USA?

– I Sverige har arkitekterna blivit alltmer frånkopplade från byggprocessen de senaste femtio åren. En arkitekts förhandlingsläge är ofta dåligt i ett projekt tillsammans med en större entreprenör, de har ofta inte ens fått samma information inför projektstart. Med mer affärsmässighet, vilket präglar arkitektföretagen i USA, är det lättare att bli en jämbördig part i processen.

Vad är typiskt för det svenska byggandet?

– Det råder stor likriktning inom byggandet här och det är svårt att köpa sig variation i bostäder och lokaler. Det finns fyra stora aktörer som producerar och bygger i princip samma produkt. Det finns några få företag som erbjuder något annat.

Vad är det som brister?

– Strategiskt och planmässigt tycker jag att det råder en handlingsförlamning där aktörerna har svårt att komma fram till nya lösningar. Jag tror att man måste fråga sig varför man vill bygga. Istället fokuserar vi ofta på hur vi ska bygga. Det är många utredningar och tävlingar som slutar med att ingenting händer vilket är tråkigt för alla involverade. Men det finns ljuspunkter, dock inte i Stockholm. Malmö och Köpenhamn har kommit längre och där har man en annan typ av dialog i stadsbyggnadsfrågor.

Vilken typ av byggande skulle du vilja se mer av?

– Generationsboende, kollektivboende, skilsmässoboende och assisterade boenden med personal på plats för äldre är nischmarknader som jag skulle vilja se mer av. Olika typer av ungdoms- och studentboenden med en flexiblare standard skulle ge fler typer av bostäder i olika prisklasser. Även tredimensionell fastighetsbildning kommer att bli ett måste i storstadsregionerna. Och så hoppas jag naturligtvis att vi vågar börja bygga högt. I Stockholm finns det platser både i inner- och ytterstaden som skulle passa. Det är den enda lösningen om vi vill behålla stadens parker och få mer plats över för dagis och skolor.Kort om Björn Löwegren:
Utbildning: University of Westminster: BA Architecture 1999. Harvard University: Graduate School of Design: Master in Design Studies 2003
Karriär: Grontmij 2010-, konsult med egen firma (2009-2010), Handel Architects i New York 2006-2008, Beyer Blinder Belle Architects and Planners i New York 2004-2006, Joliark Stockholm 2000-2002, Nyrens Arkitektkontor Stockholm 1999-2000
Bor: Vasastan, Stockholm
Familj: Fru och två barn
Intressen: Min Familj, stadsbyggnad och miljö, teknik, konst och design

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.