Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

H&MS nya kontor med uppstickande arkitektur

Publicerad: 2 september 2008, 12:41

Tre nya hus mitt i citykärnan, däribland H&Ms nya huvudkontor i Stockholm, det är resultatet av en drastisk lösning signerad Reflex Arkitekter.


Att riva ett trettio år gammalt p-hus och ett jämnårigt trist kontorshus och istället bygga tre nya hus med plats för kontor och butiker har inneburit ett rejält lyft för kvarteret Beridarebanan 13, ett område utmed Drottninggatan och Slöjdgatan med kortsida mot Mäster Samuelsgatan.

- Projektet har varit en spännande utmaning att kombinera stadsutveckling, skala och arkitektur, med ett världsföretags specifika krav på funktionalitet, arbetsmiljö och identitet, säger Johan Linnros, ansvarig arkitekt för hus och inredning på Reflex Arkitekter.

Uppdraget till Reflex Arkitekter från fastighetsägaren Ramsbury var att ta fram ett förslag med 15 000 kvm kontor och mer butiksytor än tidigare.
Varje hus har en egen särpräglad karaktär. Så till exempel har det vita huset fått en slät vit kalksten och de långa vertikala fönstren har ett tunt yttre glas i liv med fasaden. Det grå huset har en grövre, skiffersten och en mer varierad fönstersättning med större och lite indragna fönster.

Husets hörn är transparent och entré mot H&Ms huvudkontor. Det svarta huset slutligen är en total kontrast till omgivningen. Byggnaden löper mellan Slöjdgatan och Drottninggatan likt en kil och är kvarterets bas. Ett modernistiskt hus i mattsvart plåt med höga glas och våningshöjda solskydd för personal och besökare med restaurang, café, reception och lounge.

Mellan husen finns en överglasad gård, som är kontorets hjärta.
Huvudkontoret rymmer drygt ettusen personer.

- Det nya kontoret ska ge oss inspiration och möjligheten att utveckla och förstärka arbetssätt och rutiner, säger Rolf Eriksen, vd för H&M.

Fakta H&M huvudkontor, Beridarebanan, Stockholm
Byggherre: Ramsbury.
Hyresgäst: H&M Entreprenör
Entreprenör: NCC
Arkitekt: Reflex Arkitekter, ansvarig arkitekt Johan Linnros
Bruttoarea: 27 700 kvm
Byggnadsår: 2005-2008

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.