Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Här är arkitekterna bakom den nya nationalarenan

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Svante Berg, Håkan Björk och Roman Wozniak är upphovsmännen för formgivningen av den nya nationalarenan i Solna.


Den nya nationalarenan ska bli hjärtat i Solna. Råsunda fotbollstadion ska rivas och enligt planerna ersättas av bostäder. Den nya arenan, ett mångmiljardprojekt, ska uppfylla de hårda krav som ställs av de internationella fotbollsorganisationerna.
- Utformningen gör det möjligt att använda arenan även för konserter och andra typer av evenemang, säger arkitekt Svante Berg en av upphovsmännen till Globen Arena.
Den nya anläggningen som går att öppna till en utomhusarena blir tre gånger så stor som Globen. Berg Arkitektkontor och arkitektkontoret Krook & Tjäder samarbetar om utformningen av nationalarenan och jag möter Svante Berg och arkitekt Håkan Björk på den senares arbetsplats i en av Hötorgsskraporna.
- Det är ett fantastiskt spännande projekt med alla sina utmaningar, säger Håkan Björk.
- Vi hoppas att anläggningen ska bli ett landmärke för Solna, säger Svante Berg. Den nya arenan ligger till skillnad från Globen i en sänka. Men med hjälp av till exempel belysning ska anläggningen kunna utmärka sig på ett spektakulärt sätt.
Den nya nationalarenan ska få naturgräs, öppningsbart tak och en publikkapacitet på 50 000 åskådare. Dessutom ska en ny stadsdel med bostäder och handel växa fram. Arkitekt är BAU. (Se artikel sid 18.)
- Framför arenan blir det ett torg med olika aktiviteter som ligger åtta meter över spelplanen. Man går in i arenan från torgnivån och når den översta delen av första läktaren precis som på Globen. Arenan är, fortsätter Svante Berg, indelbar så att den kan användas för mindre evenemang.  Amfiteater, på ena sidan, och på den andra kan man ha biopremiärer och andra mindre aktiviteter. Liknande arenor finns i Amsterdam i Holland och i Cardiff i England.  Här ska man kunna ta emot 50 000 för fotboll och 60 000 människor i andra sammanhang, beroende på vad det är för evenemang.
Medverkar i arenaprojektet gör också arkitekt Roman Wozniak och som initierat samarbetet med Svante Berg och Håkan Björk.
- Jag var tidigare inkopplad i förnyelsen av Solna City som nu ska omdanas till ett modern centrum. Fotbollförbundet äger mark runt omkring och jag har jobbat med Solna sedan 1995. Anders Gustav tidigare kommunalråd i Solna var en eldsjäl i förnyelsen av Solna. Han hade en önskan att förändra hela Solna. Centrum är en isolerad ö idag, fortsätter Roman Wozniak. Området är mycket splittrat och otillgängligt. Utvecklingen av projektet kom att så småningom omfatta  även en ny idrottsarena och projektet blev då för stort för mig att ensam ta tag i detta. Jag tog kontakt med Adam Wycichowski och Svante Berg som varit med och skapat Globen Arena.
Övriga samarbetspartner i ny arena är Hok Sports som är internationella experter på arenor.

Fakta
Nationalarenan klar 2010 - 2011.
Publikkapacitet: Fotboll: 50 000, konsert: 20 000 - ca 60 000.
Säsong: Året runt, hela arenan är uppvärmd och har stängningsbart tak.
Utformning: Uppfyller FIFA:s och UEFA:s tekniska rekommendationer för fotbollsarenor. Planstorleken och måttet på det öppningsbara taket är 68 x 105 meter, takhöjden är 33 meter.
Ägare och partners. SvFF, Solna stad, Peab, Fabege och Jernhusen.
Byggkostnad: Cirka 1,8 miljarder kronor.
Övriga faciliteter: Hotell med 250 rum. Restauranger: Den största med plats för 2 000 gäster. Kongress- och konferenslokaler.


Svante Berg , Djurgårdare.
Ålder: 63 år.
Bakgrund: Arkitekt KTH.
Familj: Fru, arkitekt, tre barn och fyra barnbarn.
Bor: Tyresö.
Intressen: Arkitektyrket.
Dold talang: Är expert på att laga lammstek.

Håkan Björk, Elfsborg och AIK.
Ålder: 55 år.
Bakgrund: Arkitekt KTH.
Familj: Fru och två barn.
Intressen: Arkitektyrket. Laga mat och umgås med vänner.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.