Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Här är nya Arkitekturskolan

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Hur kommer den nya Arkitekturskolan och entréplatsen vid Kungliga Tekniska högskolan att utformas? Från och med idag visas på KTH:s Info-Center de förslag som olika arkitekter ritat i ett parallellt arkitektuppdrag.


KTH Campus utgör tillsammans med campusområdena kring Stockholms universitet och Karolinska Institutet ett av Europas forskningstätaste områden med 70 000 studenter och ett unikt läge mellan stad och park. KTH Campus entré är en port till Stockholms stenstad och en länk till Nationalstadsparken. Ett stråk mellan KTH, Albano och Frescati med arbetsnamnet den Akademiska landsvägen tar sin början vid KTH Campus nya entré där tre gator möts, Drottning Kristinas väg, Osquars backe och Lindstedtsvägen. Vid detta entrétorg, i förening med KTH Campus nya entré, ska Arkitekturskolans nya lokaler gestaltas. För en församlad press visades idag fyra spännande och dramatiska förslag för ny entré vid KTH och en ny Arkitekturskola som sätter studenten i centrum.
- Det här är ett historiskt ögonblick, sade Anders Flodström, rektor för KTH. Alla förslag har en fantastisk dramatik och kvalité.
- De fyra arkitektkontoren representerar eliten, sade Lennart Karlsson, vd Akademiska Hus. Förhoppningsvis ska Arkitekturskolan och den nya entrén stå klar 2010.  
Akademiska Hus har i ett parallellt uppdrag låtit fyra arkitektkontor rita två förslag vardera för hur en ny Arkitekturskola och KTH:s entréplats ska utformas - ett där befintlig byggnad ingår och ett där större frihet ges. Arkitekterna är:

. Tham & Videgård Hansson Arkitekter, Stockholm
. TEAM: POM PetrénMerom Arkitekter, Stockholm, Scheiwiller Svensson Arkitektkontor, Stockholm, Vesa Honkonen Architects, Helsingfors och IMEK VVS Rådgivande Ingenjörer, Stockholm
. Wingårdh arkitektkontor, Göteborg & Stockholm
. Kazuyo Sejima + Ryue Nishizawa /SANAA architects, Tokyo (Japan)

En bedömningsgrupp med representanter från KTH, Sveriges arkitekter och Akademiska Hus har påbörjat ett bedömningsarbete som beräknas vara avslutat i månadsskiftet juni/juli och i vilket man kommer att förorda ett eller flera förslag till vidare bearbetning.

Foto: Team - Scheiwiller Svensson Arkitektkontor

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.