Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Het konjunktur för arkitekter och teknikkonsulter

Publicerad: 15 mars 2016, 13:25

Av arkitektföretagen uppger 79 procent att de lider av personalbrist.

Foto: Björn Dickson

I den senaste Investeringssignalen från STD-företagen framgår att konjunkturen för konsulter är glödhet. Åtta av tio företag uppger att de behöver nyanställa. Bristen på anställningsbar personal är dock stor, vilket driver upp personalomsättningen och lönerna. För arkitektföretagen är kompetensbristen skriande.


När det gäller arkitekterna planerar 73 procent att nyanställa och inget av företagen uppger att de behöver minska personalstyrkan.

- Rekryteringsbehovet har ökat stadigt sedan mitten av 2013, och ligger nu på den högsta nivån sedan 2011, säger David Cramér, marknadsanalytiker på Svenska Teknik&Designföretagen i ett pressmeddelande.

Flera företag uppger att bristen på kompetens är en avgörande flaskhals för att de ska kunna utvecklas och expandera. När det gäller arkitekter var det så stor andel som 79 procent av företagen som uppgav kompetensbrist som ett hinder i verksamheten. För teknikkonsulter, där ingenjörer och konsulter som jobbar mot byggindustrin ingår, var motsvarande siffra 41 procent. Konsulter inom byggindustrin är den största gruppen inom teknikkonsulterna.

Samtliga grupper inom STD-företagen visar att orderstockarna ökar och nivåerna är på den högsta nivån på 10 år, enligt Investeringssignalen. För arkitekt- och teknikkonsultföretagen låg orderstocksindex i januari 2016 15 procent över nivån för samma period 2015.

Branschens heta konjunktur driver upp arvodena för större delen av de tillfrågade företagen. Arkitekterna är den grupp som lyckats driva upp sina arvoden mest under 2015, jämfört med 2014. Där har 31 procent ökat arvodena, jämfört med 11 procent som har fått sänka sina arvodesnivåer.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.