Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Hjälmarekajen vann Malmös stadsbyggnadspris

Publicerad: 18 augusti 2008, 12:56

Arkitektkontoret White tilldelas Malmös stadsbyggnadspris i klassen nyproduktion. Vinnarhuset ligger i kvarteret Scylla på Hjälmarekajen.


Kontorshuset har en fasad av glas, puts och plattor med inslag av träpanel. Interiören har getts stor flexibilitet för att skapa kreativa arbetsplatser. Kontorshuset på Hjälmarekajen har bidragit till att skapa stadsmässighet och ny gestaltning mot Inre Hamnen. Så beskrivs vinnarobjektet till stadsbyggnadspriset av Malmö stad.

Tillkomsten av kontorshuset, som har White som arkitekt och Skanska som byggherre, har utvecklats genom att vissa delar av ett befintligt kontor rivits och vissa delar sparats som stomme för den nya byggnaden. Arkitekten har på ett förtjänstfullt sätt givit byggnaden två ansikten, ett mot vattnet och ett mot Nordenskiöldsgatan, lyder en del av motiveringen.

Klassen för ombyggnad och renovering vanns av järnvägsverkstäderna i Johanneslust som har omvandlats av Syd Ark Arkitekter. Här har antikvarisk kunskap utnyttjats för att bevara och samtidigt anpassa lokalerna till modern verksamhet. Byggherren heter Lifra L & B i Malmö.

Småhuspriset tilldelades Franckes arkitektkontor och byggherren Tina Francke och David Bendz. Deras småhus på Salongsgatan 25 B får priset eftersom den passar väl in i Västra hamnens gestaltning och arkitektur samtidigt som huset är utmanande och attraktivt.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.