tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Höghus ger arkitekter prestige

Publicerad: 10 oktober 2016, 12:42

Höghus ger mest status, men i praktiken föredrar arkitekterna att vara med och bygga bostäder.

När Cembrit intervjuade 100 arkitekter uppgav de att prestigeprojekten främst var kulturbyggnader och höghus.

Ämnen i artikeln:

Cembritarkitekter


42 procent föredrar kulturbyggnader, 17 procent höghus och 7 procent bostäder. Så såg de tre mest prestigefyllda projekten ut för arkitekterna att få delta i. detta visar Cembrits rundringning till 100 arkitekter.

Men när frågan inte gällde prestigebyggnader längre, utan vilka projekt arkitekterna föredrar att arbeta med, blev svaret ett annat. Då svarade 33 procent att de helst vill arbeta med bostäder, 23 procent kulturella byggnader och 14 procent skolor.

– I vår tid med bostadsbrist och integrationsproblem är de sociala värdena viktigare än någonsin. Detta ser vi också i arkitekternas engagemang, särskilt hos kvinnorna, säger Anna Ranow, kommunikationsansvarig på Cembrit.

Undersökningen visar på tydliga könsskillnader. Kulturella byggnader är de manliga arkitekternas favoritbyggnader. 34 procent av männen föredrar kulturbyggnader, jämfört med 12 procent av kvinnorna. 38 procent av kvinnorna jämfört med 28 procent av männen anger att de föredrar bostäder.

Cembrits undersökning gjordes med 100 arkitekter som ritar hus. Undersökningen har genomförts av PFM Research under augusti 2016 och har enligt dem har man gjort ett representativt urval utifrån gruppen som helhet.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev