Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Högskola i glas och tegel välkommet lyft för Mälardalens högskola

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Mälardalens Högskola ligger i centrala Eskilstuna, i industrikvarter från 1800-talet. Campusområdet sträcker sig över tre kvarter. Mitt i campusområdet planeras nu en tillbyggnad på 7 000 kvadratmeter. Tillbyggnaden som ritas av Ahlqvist & Almqvist Arkitekter, kommer att innehålla ny huvudentré för hela högskolan, nytt större bibliotek, kontor och godsmottagning.


Tillbyggnaden ansluter till högskolans befintliga lokaler som Ahlqvist & Almqvist Arkitekter för tio år sedan ritad i gamla Assa-Stenmans låsfabrik.
Den fyra våningar höga tillbyggnaden knyter med sin fasad i glas, aluminium och tegel an till områdets industriella miljö.
Det nya biblioteket kommer att ligga i tre plan. Det annonserar sig utåt med sina läsplatser längs med fasaden, sitt inre "boktorn" i halvplansförskjutningar och med de utstickande grupprummen.
Alla medverkande har höga ambitioner att göra detta till en trevlig och funktionell miljö för MDH, med skapandet av ett projekt där energireducering och medvetna miljöval värderas högt. "Sunda hus" databas används som hjälp i materialval och byggnaden planeras att få en mycket låg energiförbrukning.
Just nu håller systemhandlingarna på att färdigställas, för att sedan invänta vidare beslut.
Beställare är Mälardalens Högskola. Byggherre är Akelius Fastigheter, genom Anders Jönsson. Arkitekter är Ahlqvist & Almqvist Arkitekter, med Britt Almqvist, Laila Thulin och Samuel Raitio. Och för konstruktion står Structo genom Jan Högberg för el är Ramböll, genom Anders Carlsson, ansvarig.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.