tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Hon blir Sveriges riksarkitekt

Publicerad: 24 oktober 2018, 07:40

Helena Bjarnegård har utsetts till Sveriges första permanenta riksarkitekt.

Helena Bjarnegård anställs av Boverket som Sveriges riksarkitekt. Hon har en bakgrund som landskapsarkitekt och kommer närmast från tjänsten som Stadsträdgårdsmästare i Göteborg.

Ämnen i artikeln:

arkitekter

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Boverket fick i våras uppdraget från riksdagen att inrätta tjänsten riksarkitekt. Boverket inledde i våras sökandet efter en riksarkitekt med uppdraget att stärka arkitekturens roll och skapa goda livsmiljöer.
 Den 7 september hade en permanent lösning inte hittats, men Christer Larsson, stadsbyggnadsdirektör i Malmö, tillsattes som tillförordnad riksarkitekt fram till årsskiftet.

– Jag  tror inte att jag är rätt person att ta det här jobbet tills vidare. Jag är 66 år och tror att det som behövs är någon yngre som ändå är erfaren, berättade Christer Larsson för Byggindustrin då.

LÄS MER: Sverige får tillfällig riksarkitekt

Nu meddelar Boverket att Helena Bjarnegård blir Sveriges första permantenta riksarkitekt. Hon är sedan 2009 stadsträdgårdsmästare i Göteborgs stad och har dessförinnan arbetat som landskapsarkitekt på bland annat White

– Att få möjlighet att arbeta med genomförandet av de arkitekturpolitiska målen är en stor och spännande utmaning och jag är mycket tacksam och glad över att ha fått detta förtroende. Många behöver vara engagerade och många är redan engagerade i detta arbete, som redan är i full gång. Jag ser fram emot att jobba tillsammans med alla er när vi nu ska gå från ord till handling, säger Helena Bjarnegård.

Helena Bjarnegård tillträder sin nya tjänst vid årsskiftet.

Anders Sjelvgren, generaldirektör för Boverket välkomnar den nya riksarkitekten till sitt uppdrag.

– Helena har kompetensen och erfarenheten som krävs för att lyfta arkitekturens roll i Sverige och även ge den svenska arkitekturpolitiken en roll på den internationella arenan, säger han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev