Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Hon leder nya arkitekturjätten

Publicerad: 5 mars 2009, 08:44

En ny stor aktör inom arkitektur i Norden är Link Arkitektur. Linda Marend är vd för bolaget.


Linda Marend var tidigare affärsområdeschef för WSP Arkitektur. Sedan den 1 juli 2008 är hon vd för Link arkitektur.

Bolaget är ett helägt dotterbolag till Link Signatur i Norge och bildades av verksamheten i WSP Arkitektur med 65 medarbetare. Samtidigt övergick 50 arkitekter och landskapsarkitekter i WSPs norska systerbolag Multiconsult till Link i Norge.

Byggindustrin träffar Linda Marend i den ombyggda Lumafabriken vid Hammarby Sjöstad där Link huserar sedan fem år tillbaka.

Hur är det att jobba i det nya aktiebolaget?

– Det är bara positivt. Det känns fantastiskt stimulerande att få verka tillsammans med kreativa kollegor från Norge och Danmark och samtidigt kunna utnyttja vårt omfattande kontaktnät inom konsultföretaget WSP.

– I dag har vi närmare 300 medarbetare i Skandinavien och vi räknar med att bli fler, säger Linda Marend.

Link är därmed en av de fem största arkitektgrupperna i Norden. Årsomsättningen i Sverige är på cirka 65 miljoner kronor.

WSP äger 20 procent av aktierna i det nya moderbolaget och Multiconsult 32 procent. Resterande aktier ägs av Link Signaturs grundare.
Förutom de svenska kontoren i Stockholm, Umeå, Skellefteå, Lidköping, Falköping, Trollhättan och Strömstad finns Link i Oslo, Bergen, Trondheim, Sandnes, Stord, Fredrikstad och Alta samt i Köpenhamn och Århus.

Vad är aktuellt just nu?

– Att vi når ut med vårt varumärke, att vi kan tydliggöra vårt koncept helt enkelt. Vi jobbar också med ett program för ett grönare företag. Vi måste fördjupa våra kunskaper i miljöarbetet. Det har vi i fokus och ett utvecklingspaket tas fram just nu. Vi har en miljökunnig grupp som jobbar med ett helt nytt system. Här har vi stor nytta av WSP Environmental. WSP har en världsomspännande kompetens inom miljö, klimat- och energifrågor.

– Jag vill också hitta fler duktiga personer att rekrytera inom miljöarbetet samt inom 3D och BIM. Vi har ambitionen att utöka och att etablera oss på fler orter i Sverige.

Hur får ni erfarenheten att stanna kvar på företaget?

– Det är viktigt att vi fyller på erfarenheten från de äldre som går i pension. Vi försöker skapa en erfarenhetsbank där vi samlar in kunskapen. Våra engagerade arkitekter håller också små fikaföredrag en gång i veckan och delar med sig av sina kunskaper. Vi får inte enbart stanna vid den nya 3D-tekniken utan vi måste också ta vara på den äldre hantverkstekniken som säkrar det slutliga resultatet.

Vad är din käpphäst?

– Min käpphäst är och har alltid varit att ta in alla discipliner från början. Jag vill börja med det vita papperet. Att alla är med från början och får komma till tals. Alla idéer och förslag ska fram från början. Det är det enda sättet att få en komplett och bra produktion. Alla får del i ansvaret och undviker att optimera enbart sin egen del. I arbetsprocessen vill jag också att kunden ska vara med på ett tidigt stadium, vi har provat att ordna gemensamma kreativa workshops som startmöten, för att definiera projektets viktigaste målsättningar. Det har varit mycket framgångsrikt och gett arbetsglädje från början.

Är det en fördel att vara ett stort bolag?

– Storlek i sig har inget egenvärde, det gäller att täcka in kompetensen. Vi har till exempel många projekt inom den offentliga sektorn. I Sverige har vi bland annat spetskompetens inom vård och i Norge har man ritat ett stort antal skolor. Här kan vi ta vara på våra erfarenheter och dela med oss av kunnandet.

Ett aktuellt byggprojekt?

– Ett som är mycket aktuellt är Skandionkliniken i Uppsala, Nordens första cancerklinik för protonterapi. Arkitektoniskt är byggnaden mycket speciell. Protonacceleratorerna finns bakom mer än två meter tjocka betongväggar. Anläggningen som byggs åt sju landsting med universitetssjukhus ska stå klar 2011. Byggherre är Akademiska Hus i Uppsala.

Linda Marend slår dock fast att det interna arbetet i bolaget är oerhört viktigt, så att byggprocessen blir effektivare och slutkostnaden minskar utan att man gör avkall på kvalitén.

– Vi ska stå oss i en allt hårdare konkurrens, innan konjunkturen vänder uppåt.

När vänder det?

– Min dotter frågade mig samma sak häromdagen. Är lågkonjunkturen över om ett par veckor? Jag tror att 2009 blir acceptabelt, 2010 går det ner ytterligare. Vändningen kommer kanske 2012.

Kort om Linda Marend
Arkitekt Linda Marend, vd för LINK arkitektur AB
Ålder: 48 år
Bor: Vällingby
Familj: Två barn
Intressen: Trädgård, film och böcker.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.