Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

House of Sweden i Washington annorlunda och spännande

Publicerad: 6 mars 2008, 13:43


Under året har statens fastighetsverk (SFV) öppnat dörrarna till House of Sweden i Washington - en unik byggnad, skapad för möten och relationer. Här samsas för första gången svensk kultur, diplomati och näringsliv under samma tak och under sommaren har UD flyttat in. House of Sweden är en stor öppen byggnad med svenska traditionella material. I Barbro Lomakkas textila konstverk möter vi dessa material med moderna intryck.
- Vi ser fram emot att visa Barbro Lomakkas konst i Eventcentrets mötesrum, säger Gunilla Persson, projektledare, House of Sweden.
I House of Sweden, Washington, samsas svenska ambassaden med svenskt näringsliv, det är en annorlunda ambassadbyggnad med utställningshallar, event center och konferenssalar. Byggnaden är en symbol för Sverige med öppenhet och transparens som ledord. Det nordiska ljuset tillsammans med luftigheten utgör en speciell atmosfär.
Konstnären Barbro Lomakka bidrar till det nordiska intrycket med sitt textila konstverk Krasis. Textilerna är inköpta av Statens Konstråd, som en del i en konstkollektion, och bygger på reliefverkande filtstrukturer som tar upp den grafiska/arkitektonisk helhet som karaktäriserar hela byggnaden. Konstraster mellan mörkt och ljust, ute och inne, svart och vitt återkommer i textilerna och de akustikdämpande verken löper som en enda horisont linjegenom mötesrummen i anslutning till nedre loungen.
Det nya filtmaterialet av traditionell gotländsk ull möter här ett modernt formspråk. Filtmaterialet råa karaktär samverkar utmärkt med material som betong, glas, sten och trä, som är grundmaterial i House of Sweden. Konstverket arbetar som ett väggmaterial, mer än som textil utsmyckning. Strukturen av 17 000 invända filttappar bildar en rå men samtidigt ytterst bearbetad yta.
Även den svenska konstnären Ingegerd Råman bidrar till den nordiska prägeln i House of Sweden, på uppdrag av Statens konstråd, med sin utsmyckning "march 6 a m",  - viktiga naturelement i det svenska landskapet.
- Det har varit viktigt att ta fasta på den tydliga arkaiska materialkänslan som filten förmedlar och jag har låtit en stram helhet råd, med tydliga färgval i respektive rum, säger konstnären Barbro Lomakka.

KAJSA LORENTZON

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.