Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag03.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Inget stadsliv utan shopping?

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Den frågan ställer Arkitektur i sitt senaste nummer och gör en granskning av de shopping-tempel som dominerar dagens stadsbild. "Där man trivs, där shoppar man", är numer en välkänd sanning och topparkitekterna har kommit att få en viktig roll i sammanhanget. En annan slags inredningskonst lyfter forskaren Johan Örn fram. Han menar att det spektakulära är på tillbakagång, och ser en svensk guldålder kring 1960-70 som en alltmer relevant förebild.


I numret fortsätter sedan diskussionen om tävlingen om Stockholms stadsbibliotek. Elva välrenommerade arkitekturkännare från in- och utland ger sin syn på utfallet. Så till exempel presenteras ett spännande Naturum vid Höga kusten (White), en inspirerande biblioteksinteriör i Gislaved (Thorsten Hild och Nils Gulin), en reklambyrå i Stockholm (Edling Oscarsson) och ett omdebatterat bostadsprojekt i Trosa (Meter Arkitektur).

Bland det övriga innehållet: en provocerande debattartikel av professor Thomas Hellquist, som undrar varför arkitekterna håller fast vid en estetik som han kallar "formal autism".

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.