Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Karlskrona vinnare av arkitekturpriset 2008

Publicerad: 12 januari 2009, 12:00

Det vinnande projektet är en del av Sjöstridsskolans nya lokaler i Karlskrona. Försvarsbeslutet 2004 innebar en koncentration av marin utbildning till Karlskrona och behovet av nya lokaler uppstod. En del av denna skola har nu inrymts inom de gamla murarna längst ut på Söderstjärna. Murarna är klassade som fornminne och den nya byggnaden kallas Arsenalen efter gamla planer som aldrig förverkligats.


Lennart Göransson, från Tranark arkitektbyrå i Tranås, har ritat årets vinnare. Det är inte första gången som Lennart vinner arkitekturpriset. Redan 2003 vann han för ombyggnaden av en stallbyggnad i Eksjö.

- Jag är fantastiskt glad över att få priset, sa Lennart Göransson. Det är ett unikt arbete att få bygga nya lokaler i ett fornminne och vi kan ju egentligen säga att vi har jobbat så att det inte ska synas, skrattar Göransson. Jag vill också tacka mina medarbetare, jag är ju inte ensam om att ha jobbat med det här, det har vi gjort tillsammans under flera år.

Hans-Erik Bergenståhl, arkitekt, projektledare och Fortifikationsverkets beställare av byggnaden är väldigt nöjd.

- Målet har varit att anpassa de nya delarna till befästningsmurarna som bildar den gamla bastionen och samtidigt underordna byggnaden så att murarna, speciellt från sjösidan, framträder. Arbetet har flutit på mycket bra och även budgeten har hållit trots att det inte är ovanligt att oförutsedda kostnader dyker upp när man arbetar med gamla byggnader, berättar Bergenståhl.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.