lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Karlstad tar hem priset Årets Arkitektkommun

Publicerad: 3 september 2020, 11:26

Tobias Olsson, förbundsdirektör, Sveriges Arkitekter, Henrik Sjöberg, stadsarkitekt i Karlstad och Erik Nilsson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Karlstad (KD). Foto: Maja Nicklasson

Karlstad är Sveriges bästa arkitektkommun 2020.

Ämnen i artikeln:

Sveriges ArkitekterarkitekterKarlstad

AJ


Det är nu klart att Karlstad klättrat från tionde till första plats på Sveriges Arkitekters och HSB Riksförbunds kommunrankningsindex och därmed tar hem titeln Årets Arkitekturkommun 2020. 

Läs även: Sveriges arkitekter räknar med fler varsel

Utmärkelsen Årets Arkitekturkommun bygger på två komponenter, dels ett index som grundas på enkätsvar från Sveriges Arkitekters medlemmar, där de bedömt hur bra kommunen arbetar med arkitektur och dels offentlig statistik som värderar kommunerna utifrån aspekter som förmåga att planera byggande i relation till befolkningsutvecklingen och hur väl planerna realiseras. 

Karlstad är den kommun som har förbättrat sin placering mest av alla kommuner sedan utmärkelsen började delas ut för fyra år sedan. 

Läs även: Muminpark och simhall heta valfrågor lokalt

Örebro och Borlänge kammade hem andra respektive tredjepriset.

– Grattis Karlstad, Örebro och Borlänge! Ni är härliga föredömen i att bygga rätt bostäder för Sveriges livsmiljöer – sådana som vi ska trivas i, ha kul i och vara trygga i. Det är kommunerna som jobbar konkret med att skapa de här miljöerna och vi är glada över att lyfta fram de som lyckas bäst, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör i Sveriges Arkitekter i ett pressmeddelande.

Erik Nilsson (KD), stadsbyggnadsnämndens ordförande, kommenterar vinsten så här:

– Det är fantastiskt roligt att få den här typen av uppmärksamhet för det målmedvetna och långsiktiga arbete som stadsbyggnadsnämnden gör. Vi har ett gott samarbete internt med en väl fungerande förvaltning och externt med våra exploatörer och entreprenörer som bygger i Karlstad. Det gör att vi kunnat arbeta med framåtsyftande gestaltningsfrågor, planlägga mark i snabb takt och bevilja bygglov så att staden kan utvecklas och växa till förmån för både Karlstadsbon och besökaren. Det här priset är en bekräftelse på att vi gör ett bra arbete, säger han i en kommentar.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev