Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Karolina Keyzer blir ny stadsarkitekt i Stockholm

Publicerad: 28 april 2010, 12:26

Karolina Keyzer, 44, blir ny stadsarkitekt i Stockholm. Hon tillträder den 23 augusti och lämnar då Wingårdhs arkitektkontor. – Det ska bli spännande att ta sig an posten som stadsarkitekt, att få vara med och utveckla Stockholm till en modern stad, säger hon.


Karolina Keyzer blir Stockholms första kvinnliga stadsarkitekt och efterträder Per Kallstenius, som har varit stadsarkitekt sedan 1994. Karolina har arbetat på Winberghs Stockholmskontor i 13 år. Senaste tiden har hon varit involverad i byggandet av Victoria Tower i Kista. Vilka frågor vill hon prioritera som stadsarkitekt?

– Hur vi kan använda uterummet, alltså staden som vardagsrum. Vad tål innerstaden för utveckling? Det är viktiga frågor för mig, säger Karolina Keyzer, och påpekar att alla generationer bor i Stockholm, vilket är unikt för en stor stad. Man ser till exempel sällan lekande barn i centrala London.

Andra frågor hon vill prioritera är hur staden ska förtäta förorterna och vad som krävs för att utveckla grönstråken. Det är också av största vikt att skapa processer med större öppenhet, att göra beslutsprocesserna som rör utvecklingen av staden mer tillgängliga. Hon vill höja kunskapsnivån hos allmänheten, arkitekter, hos tjänstemännen på stadsbyggnadskontoret och bland politiker.

– Drömscenariot för mig är att alla berörda kan bli delaktiga i den processen. Men det har vi egentligen redan 'bullat upp' för; vi ser diskussioner om det här varje dag i tidningarna.

Stockholm förändras i snabb takt. Det pågår sedan en tid tillbaka många processer som rör omvandlingen av staden.

– Jag tycker att vi ska vara rädda om det vi har, och vara säker på att det blir bra innan vi förändrar. Därför är det viktigt att ta beslutsprocesser på allvar, säger hon.
Planerna för nya Slussen och andra kontroversiella Stockholmsprojekt vill Karolina Keyzer ännu inte uttala sig i om.

– Jag är inte tillräckligt påläst. Jag vill först läsa in mig på planerna och förstå dem bättre innan jag säger något.

Vad gäller höga hus anser hon att det kan vara knepigt med sådana inte minst ur brandsäkerhetssynpunkt. Men när höga hus fungerar och står på rätt plats kan de vara fantastiska, påpekar hon.

Boel Halldén - boel.hallden@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.