Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Kasper Salin-priset går till Väven

Publicerad: 1 december 2014, 12:07

Fysiskt består Väven av en s-formad huskropp inslingrad bland befintliga byggnader.

Foto: Åke E:son Lindman

Kulturhuset Väven i Umeå vinner Kasper Salin-priset 2014. Arkitekturen är resultatet av ett samarbete mellan Snøhetta och White.


Väven ligger intill Umeälven och är den första byggnaden i ett planerat promenadområde längs älven. Det norska arkitektkontoret Snøhetta vann en tävling på tomten för omkring tio år sedan. Därefter gick projektet i stå för att i år, under Kulturhuvudstadsåret, slutföras. Rune Grasdal, Snøhetta, är ansvarig arkitekt och har samarbetat med arkitekt Maria Olsson, White arkitekter.

Fysiskt består Väven av en s-formad huskropp inslingrad bland befintliga byggnader. De äldre byggnaderna integreras i Väven med en ljusgård. Terrasser mot älven bildar nya stadsrum som står öppna för allmänheten dygnet runt.

Kasper Salin-priset delades ut på Arkitekturgalan som arrangerandes av Sveriges Arkitekter den 28 november. På galan utsåg även vinnarna av Guldstolen, Kritikerpriset, Planpriset och Sienapriset.

■ Guldstolen för bästa inredning gick till Fredrik Hansson på Okidoki arkitekter för Restaurang SK Mat & Människor i Göteborg.
■ Kritikerpriset gick till forskaren Catharina Thörn på Göteborgs universitet för att hon blogglagt hur materiella intressen påverkar våra stadsbyggnadsprocesser.
■ Planpriset gick till Christer Larsson och Malmö stad för arbetet med Kommissionen för ett socialt hållbart Malmö.
■ Sienapriset gick till Brovaktarparken i Stockholm och landskapsarkitekterna Petter Hauffmann, Anders Mårsén, Elin Olsson och Johan Paju samt arkitekterna Magnus Schön och Eveliina Hafvenstein Säteri.

Juryns motivering till Vävens vinst

Som ett nytillskott i staden har huset modet att vara avvikande i sitt fasaduttryck. Dess interiörer är så robusta, så generella i sina dimensioner och genomförande, att de kan innehålla ett antal olika publika verksamheter som byts ut och vävs ihop över tid. Det exteriöra och det interiöra konceptet håller ihop och kommer att hålla över tid. Både som verksamhet och byggnad är den komplex men väl sammanhållen och utan kompromisser i genomförande. Vinnare av Kasper Salin-priset 2014 är Väven, ett ambitiöst program för vad ett kulturhus kan innebära, när man försöker utvidga gränserna.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.