Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag09.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Koden är flexibilitet

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

I kvarteret Böljan i Hammarby Sjöstad i Stockholm, sjuder det av aktivitet på Peabs byggarbetsplats. Här på området, där tidigare industriområdet Lugnet låg, har bland annat KOD Arkitekter skapat ett flexibelt grönskimrande lamellhus med 81 lägenheter.


Huset med sina varierande fasadmaterial ska glänsa som en grönskimrande skalbagge, säger projektansvarige arkitekt Åsa Kallstenius, KOD Arkitekter, när jag träffar henne och arkitekt  Sanna Hederus medansvarig arkitekt tillsammans med platschefen Patrik Blomberg och arbetschef  Erik Åredal på Peabs platskontor i kvarteret Böljan i Hammarby Sjöstad.
- Läget med sjöutsikt och Södermalms silhuett har gjort att vi har valt mycket stora vinklade burspråk och långa balkonger, som ger huset dess yttre karaktäristiska gestaltning. Material som högblanka steniskivor och glasplank skapar en   skimrande fasad som varierar i uttryck efter dygnets alla timmar. Det är tacksamt att jobba med glas i olika toner, det blir vackert vid vattnet här, säger Åsa Kallstenius.
Platschefen Patrik Blomberg, Peab, tycker att projektet är jättefint och spännande.
- Det finns inget liknande hus i området. Det här är också en utmaning för oss med detta platsbygge med alla vinklar och vrår, säger han. Det är lite knepigt med statiken, man kan inte på grund av konstruktionen med sina knixar och böjar "damma" på så mycket det går. Det är också en ganska bullrig gata utanför så det gäller att skapa tyngd i fasaden. Det har vi kämpat ganska hårt med, säger han.
- Vi har lyckats övertyga stadsbyggnadskontoret att ändra planen, så att alla lägenheter får soliga balkonger mot gatan samt att kvarteret är öppet ned mot vattnet så att sjöutsikt skapas. Vi är stolta över att vi fått igenom våra idéer, säger Åsa Kallstenius.
Peabs arbetschef Erik Åredal är entusiastisk över bygget.
- Det här ett jätteroligt projekt, det skiljer sig markant från de andra husen i området genom sin variation och materialval.
Planen till kvarteret Böljan är framtagen av Stockholms stadsbyggnadskontor och består av ett storskaligt bostadskvarter med en 13 våningar hög "kub" i mitten. KOD arkitekter ritar och projekterar den södra delen av kvarteret för Riksbyggen. Ljus och utblick har varit ledord i projektet och ambitionen att inte bostäderna blir trängda av den höga "kuben" har resulterat i en byggnad med ett vridet stomsystem, vinklade burspråk och längsgående balkonger.
Byggnaden på Rorgängargatan och Båtbyggargatan innehåller 81 lägenheter med sex trapphus. Trapphusen ligger i fasad. Kvarteret med sin 91 m lång fasad
har  en upprepad struktur  med en stomme av lägenhetsskiljande väggar. Storleken på lägenheterna varierar mellan 1-5 rum och kök. Bostäderna har sjöutsikt från burspråk och balkonger. Lägenheterna är flexibelt utformade för ökad valfrihet alltefter att familjesituation förändras. En trea kan lätt bli en fyra och så vidare, det väljer köparen själv. All förvaring och badrum ligger i kärnan vilket gör att placering av sovrum respektive vardagsrum går att växla.
- Man kan också välja en öppen eller sluten planlösning mellan kök och vardagsrum, säger Åsa Kallstenius.
Hur ser fasaden ut?
- Man kan säga att fasaden kan liknas vid ett draperi som veckar sig till burspråk och öppnar upp rummen. Mellan burspråken sträcker sig balkonger vilkas räcken ger ett yttre fasadliv. Fasaden är indelad i fack och bryter ner byggnadsvolymernas stora skala. Indelningen av fasaden är stående format av fasadskivor, höga smala fönsterdörrar och stående glaslameller.
I fasaden används även en ornamentik i form av kulörer ton i ton, mönsterverkan och transparens. Balkongräckena får  screentryckta glas, det blir  en räcka med mönster i form av en skalbagge.
Fasadmaterialen verkar i flera skalor. Gatufasaderna har gröna kulörer medan gårdsfasaderna är vita. Så till exempel består sockeln av svart terrazzobetong och  på de högre våningarna är det skivmaterial av laminat och stående glasplank, så kallat u-profilglas. Balkongräcken och skärmar är av laminerat glas med mönsterverkan.
Åsa Kallstenius nämner också särskilt att   balkongplattorna utförs vita med slät undersida.
- Det är mycket ovanligt. Omsorgen om alla detaljer har varit otroligt viktig.
Här blir också en grönskande gård med stora uteplatser för de boende längst ner och som pricken över i planteras ett korkträd på den "randiga" planterade gården.
Inom området på 3 600 kvadratmeter ska Riksbyggen bygga 135 lägenheter.  Förutom Bostadsrättsförningen Båtbyggarens sexvånings lamellhus med 81 lägenheter ritat av KOD Arkitekter byggs kubhuset på tretton våningar med 54 lägenheter, arkitekt här är Fabian Pyk, Erséus Arkitekter.
Kontraktsumman för Peab ligger på 215 Mkr. I samma kvarter bygger även AB Borätt omkring 200 lägenheter. Med Erséus Arkitekter som formgivare.
För byggansvariga Peabs del gäller Riksbyggens uppdrag en påbörjad totalentreprenad med inflyttning beräknad till juni 2008 och etappvis fram till juli 2009.
- Alla lägenheterna är redan slutsålda, säger Åsa Kallstenius. Det känns jättebra!
Vad gör ni just nu?
- Just nu håller vi på med balkongerna, säger Patrik Blomberg. Vi ska påbörja svetsningen av stålbalkarna och låsa stommarna. Det ska vi hålla på med hela vintern. Det är ett omfattande, pyssligt och knepigt arbete. Utformningen medför och ställer extra höga krav på betong och stålkonstruktionerna, i förhållande till normalbostadsprojekt, vilket har föranlett att vi har lagt ner mycket kraft på att tillgodose detta.
- Nu ska vi göra små justeringar och ritningar för terrazzoelementen som  ska sitta på sockeln,  säger Åsa Kallstenius.
- Vi vill också göra en uppföljning av projektet och se vad som händer, hur de boende har upplevt det. Hur folk väljer och blev det verkligen den variationen som vi ville ha. Vår målsättning är hög, det ska vara hög kvalitet folk ska vara stola över sitt boende här. Vi ritar och bygger för framtiden! säger Åsa Kallstenius.
Övriga medverkande i projektet har Helena Wessberg, Mattias, Litström och Karin Arnberg, KOD Arkitekter varit.
- Riksbyggen har ambitionen att stimulera unga nya arkitekter för att få in nytänkande i branschen. Som beställare av projektet i kv Böljan 4 tycker vi KOD Arkitekter har lyckats i sin strävan att skapa en spännande arkitektur och förena detta med rationella planlösningar. Det har också framkommit vid försäljningen av lägenheterna då bostadsrättsköparna uttryckt sitt gillande av lägenheternas planering, inte minst genom den flexibilitet dessa har. Riksbyggen är övertygad om att slutresultatet, med Peab som erfaren och seriös entreprenör, kommer att motsvara alla parters förväntningar, säger Klas Spångmark, projektledare Riksbyggen.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.