Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Konstnär och arkitekt utmanar invanda ritningar

Publicerad: 26 februari 2014, 08:17

Andjeas Ejiksson och Joanna Zawieja har tilldelats Einar Mattsson-stipendiet. De vill undersöka hur språk och begrepp påverkar kommunikationen mellan arkitekt och byggentreprenör.


Joanna Zawieja är utbildad arkitekt och jobbar på Berg/C.F. Møller arkitektkontor i Stockholm. Parallellt med arbetet där har hon en egen verksamhet som hon beskriver som lite mer ”undersökande”.

– Där har jag intresserat mig för byggprocessen ur ett mer konstnärligt perspektiv, berättar hon.

Andjeas Ejiksson är konstnär och författare och har mestadels ägnat sig åt textbaserad konst. Han har för tillfället en forskartjänst på Kungliga konsthögskolan. Nu har han, tillsammans med Joanna Zawieja, tilldelats 30 000 kronor ur Einar Mattssons stipendium för projektet Postscripts.

I motiveringen till stipendiet står att de båda ska undersöka den skrivna instruktionen som underutnyttjad kommunikationsform i byggprocessen. De vill granska hur en skriven instruktion skulle kunna komplettera, eller till och med ersätta, ritningen som etablerad kommunikationsform i byggprocessen.

– Vi vill titta på vad som händer när man använder ett annat verktyg än ritningen och vad man tjänar eller förlorar på att följa vissa invanda normer, säger Andjeas Ejiksson.

Inspirationen, berättar de, har de fått från den amerikanske arkitekten och poeten John Hejduk. Han presenterade under 1970-talet sina ”arkitektoniska maskspel” där han experimenterade med gränsen mellan byggnad och poetisk skulptur. På 1980- och 1990-talet uppfördes ett tjugotal av dem i form av paviljonger på platser över hela världen. Istället för att ta fram detaljerade ritningar vägledde Hejduk byggena med skrivna instruktioner per brev.

– Genom att använda det skrivna ordet som ett alternativ till ritningen vill vi undersöka gränsen för vilka beslut arkitekten respektive entreprenören tar. Förändras beslutsprocessen då verktygen ändras? Finns det ett annat utrymme för byggarens egna tolkningar då en paviljong beskrivs i text i stället för ritning? säger Joanna Zawieja.

Målet är nu att utarbeta den skriftliga instruktionen till ett byggprojekt och upphandla en entreprenör som ska uppföra, och tolka den.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.