Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

KTH får ny oval arkitekturskola

Publicerad: 21 december 2011, 09:40

Akademiska Hus bygger en ny arkitekturskola på Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm: ett ovalt fyravåningshus. Gestaltande arkitekt för nya Arkitekturskolan är Tham & Videgård.


– Den nya Arkitekturskolan kommer att ligga i direkt anslutning till andra verksamheter vid KTH, vilket öppnar för än större möjligheter till nya intressanta samarbeten över gränser. Något som jag tror kommer att befrämja hela KTH, säger Peter Gudmundson, rektor vid KTH, i ett pressmeddelande.

Det är drygt nittio år sedan KTH invigde sina första byggnader inom campusområdet, och Arkitekturskolan har sedan 1970 haft sin verksamhet utanför KTH Campus. Nu får högskolan förutom den nya byggnaden för KTH:s Arkitekturskola ett nytt entréhus, på tillsammans, i anslutning till den nya entréplatsen som blir huvudentré för hela KTH Campus. Entréhuset kommer att erbjuda en öppen miljö där besökare kan hämta information och studenterna kan få studievägledning och IT-support.

Sammanlagt kommer husen att omfatta 14 300 kvadratmeter.

Den nya Arkitekturskolan kommer att framstå som relativt liten i skala, då byggnadshöjden ansluter till de omgivande byggnadernas taklistnivå. Fasaden av cortenstål är uppbyggd av ramar kring förskjutna öppningar med glaspartier. Den roströda färgen ansluter i kulör till det handslagna teglet.

Framför huset kommer en omfattande markplanering att genomföras av gator och gångvägar. Arbetet sker i samverkan med Stockholm stad.

Det nya arkitekturhuset och nya entréhuset beräknas vara klara för inflyttning i augusti 2015.

Akademiska Hus investering uppgår till drygt 400 miljoner kronor.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.