Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag12.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Kuggen i Göteborg: Färgstark och osvensk

Publicerad: 21 Oktober 2011, 12:14

Kuggen på Lindholmen i Göteborg är extremt osvensk med sin runda form, färgstarka plattor i fasaden och triangelformade fönster. Nu kan den få pris igen.


Redan innan kontorsfastigheten Kuggen på Campus Lindholmen i Göteborg var klar fick byggnaden två utmärkelser: vid fastighetsmässan i Cannes 2009 fick den pris i hållbarhetsklassen "sustainable building" och samma år ett hedersomnämnande vid World Arcitecture Festival i Barcelona.

Nu är det dags igen. Kuggen har nominerats till det internationella priset IABSE Outstanding Structure Award som delas ut i februari 2012. Och det är inte att undra på, för den fem våningar höga, cylinderformade byggnaden är mycket spektakulär både i form, färg och arkitektur. Chalmersfastigheter ville från början ha en byggnad som skulle sticka ut. Resultatet blev en rund byggnad, där varje våningsplan har utformats som ett liggande kugghjul, därav byggnadens namn.

Byggnaden består av 190 kuggar där varje kugge är en kontorsmodul .

Fem sådana kugghjul är staplade på varandra och varje våningsplan är större än planet nedanför och bildar ett överhäng. Genom att förskjuta byggnaden kragar den ut mot söder och skuggar på så sätt sig själv, vilket ger ett bra inneklimat. De översta planen skuggas av en 98 kvadratmeter stor mobil solcellsdriven skärm, som följer med solen runt byggnaden. Fönstren är triangulära med spetsen neråt, vilket ger dagsljus långt in i byggnaden samtidigt som mängden glas i fasaden minskar och därmed energiförbrukningen.

I november 2009 började Peab bygga Kuggen, som ritats av Wingårdhs arkitektkontor och konstruerats av Tyréns. Nu i somras skedde inflyttningen. Ett av målen var att byggnadens energianvändning skulle vara lägre än Boverkets krav på 100 kWh per kvadratmeter och år. Med anpassad ventilation och belysning, interaktiva system för värme och kyla och solpaneler på taket får man, enligt beräkningar, nästan en halvering av energiåtgången.

Den annorlunda fasaden bör göra varje människa glad. Den består av 3 970 plattor av skärmtegel i häftiga färger, bland annat starkt rött, grönt och gult. I de nedre planen kommer näringsliv, samhälle och akademi att hålla till medan de övre planen inrymmer mer traditionella kontorslokaler. För att förbinda Kuggen med de befintliga byggnaderna Jupiter och Navet har förbindelsegångar byggts mellan husen.

Kuggen har 4 200 kvadratmeter lokalyta och kontraktssumman var 90 miljoner kronor.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.