Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Lekfullt formspråk gav arkitekturpris till seniorhus

Publicerad: 14 januari 2009, 10:30

NCC Boende får Kungsbackas arkitekturpris 2008 för seniorbostäderna Bukärrs ängar. Området prisas för ett lekfullt och varierat formspråk som fogar in området på ett naturligt sätt i jordbrukslandskapet.


För femtonde året delar Kungsbacka ut sitt arkitekturpris. Årets pris går till området Bukärrs ängar, 27 atriumhus med insynsskyddade trädgårdar för personer över 55 år. Seniorbostäderna har utformats av NCC Boende tillsammans med Arkitektbyrån AB.

När husen planerades stod funktionalitet och genomtänkta planlösningar för äldre människor i fokus. Tillgängligheten är hög, både inomhus och utomhus. Dessutom finns det gemensamma grönytor och en gemensamhetslokal, motiverar juryn sitt beslut.

De låga marknära enplanshusen ligger naturligt infogade i jordbruksbygden. Det lekfulla och varierade formspråket är ett lyckat exempel på en modern tolkning av jordbrukslandskapets nutida arkitektur, anser juryn.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.