Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

LINK bakom nya sjukhusbyggnaden vid NUS

Publicerad: 25 Maj 2010, 09:13

LINK arkitektur projekterar och inreder den nya vård- och behandlingsbyggnad som i dagarna invigs vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.


Den nya byggnaden vid är en 35 000 kvadratmeter stor fastighet med fem våningsplan. Verksamheterna som nu inryms är Barn- och ungdomsklinik, Kvinnoklinik och Cancercentrum. Tekniktunga verksamheter som radiofysiskt laboratorium och Nuklearmedicin med en cyklotron och strålningsbunkrar med metertjocka väggar finns också i huset.

Huset ligger mitt i sjukhusområdet vilket har medfört att byggandet komplicerats, likaså har tidsschemat varit pressat och en tydlig samordning med 3D-projektering av husets installationer har varit nödvändig.

LINK arkitektur har projekterat byggnaden samt den fasta och lösa inredningen. Färgskalan har gjorts enhetlig och materialen är i möjligaste mån miljövänliga. Målet med utformningen av inredningen har varit att skapa varma miljöer som sätter patienten i centrum och där patienter och anhöriga känner sig respekterade och väl bemötta.

På vårdavdelningarna finns enbart enkelrum för patienterna, dessa är generösa i storlek och kan lätt göras om och få en extra vårdplats.

Den nya vård- och behandlingsbyggnaden är ett av de större husprojekten i Umeå under senare år. Peab har byggt merparten, och OF och Umeå entreprenad har stått för grundläggningen.

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.