lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

LISTA: Fem fantastiska lekparker som lockar till lek

Publicerad: 10 juni 2022, 12:20

Vi listar lekplatser som lockar till lek och kreativitet.

Sommarvärmen lockar fram leklusten hos redaktionen. Men snyggt vill vi gärna att det ska vara. Här listar vi fem lekparker som håller hög arkitektonisk verkshöjd.

Ämnen i artikeln:

arkitekter

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


 

Schulberg-parken, Wiesbaden

Schulberg-parken i den tyska staden Wiesbaden. Foto: Hanns Joosten

 

Den fantasieggande Schulberg-parken i den tyska staden Wiesbaden sticker ut med sina utflippade former och gröna färg. Lekparken är centrum i den tidigare åsidosatta stadsdelen Schulberg och den gröna klätterställningens femkantiga form är tänkt att spegla Wiesbadens historiska stadskärna.

 

Clemyjontri Park, Fairfax County

Clemyjontri Park, Virginia Foto: Cunningham Recreation

Den 8 000 kvadratmeter stora Clemyjontri Park i Fairfax County, Virginia i USA har skapats för att vara en plats där barn med och utan funktionsvariationer kan leka på samma ytor. Ramper och rullvänligt underlag gör det lätt att komma fram med rullstol, gungor har höga ryggstöd för extra stöd och det finns stora parkeringsytor som gör det lätt för alla att ta sig till parken. Clemyjontri Park består av fyra olika ”rum” i olika färger med en klassisk karusell i mitten.

 

Takino Suzuran Hillside National Park, Sapporo

 

Nationalparken Takino Suzuran Hillside National Park i Sapporo, Japan, med sitt imponerande ”näste”. Foto: Wikipedia

Nationalparken Takino Suzuran Hillside National Park i Sapporo, Japan, har inte bara smäktande natur för stora och små att beskåda utan även en imponerande lekpark med inspiration från naturen. Ett inslag är det här virkade ”nästet”, som fungerar som en unik klätterställning. Det tog konstnären Toshiko Horiuchi MacAdam tre år att virka klart det.

 

Rasmus Nalle-parken, Köpenhamn

 

Den danska seriebjörnen Rasumus Nalle har en egen lekparksvärld. Foto: Leif Jørgensen

På nöjesfältet Tivoli i Köpenhamn har den danska seriebjörnen Rasmus Nalle sin egen lekparksvärld. Här kan barn balansera på det kantrade skeppet Mary och speja ut över havet från fyrtornet. Bakom designen står företaget Monstrum som skapat många fantasifulla lekplatser i såväl Danmark som Sverige. Stockholmsföräldrar känner säkert till Uggleparken i Kristineberg, som är en annan av företagets skapelser.

 

Vattenlekpark, Tychy

 

I Tychy i Polen ligger vattenlekparken som har form av en jordnöt. Foto: Tomasz Zakrzewski

I Tychy i Polen har arkitekten Robert Skitek skapat en sjönära vattenlekpark som har fått sin jordnötsform för att följa landskapet och undvika att ta ner några träd. Träden bidrar i sin tur med skugga som gör att parken kan ge dubbel svalka under soliga lekdagar. På kvällarna är det ingen lek i bassängen, men då används den i stället som fontän och lyser upp med färgglada LED-lampor.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev