Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Lyhördhet ett krav vid infillprojekt

Publicerad: 6 Mars 2008, 13:44

Lyhördhet och logistik var två nyckelord när Besqab genomförde sina infillprojekt i det anrika Hägerstensområdet i Stockholm. Här har man formligen "droppat" husen i naturen.


Jag sitter på restaurang Landet, i postens gamla lokaler vid Telefonplan i Midsommarkransen  i södra Stockholm, en solig höstdag och äter lunch tillsammans med marknadschef Anna Sandefeldt och affärschef Staffan Grundmark på Besqab. Posten vid Telefonplan var en social knutpunkt i Hägersten, den rollen har populära Landet tagit över nu. Området lokalen ligger i brukar kallas LM-staden, ett kulturminnesskyddat bostadsområde där man på 1930-talet byggde arbetarbostäder för de anställda på närliggande Ericsson-fabriken. LM-staden är ett av Sveriges bäst bevarade bostadsområden med de för tidsperioden karaktäristiska smalhusen.
Här i detta känsliga område har Besqab byggt tre spektakulära infillprojekt. Det första vi besöker är Brf Trädkronan med 51 lägenheter i närheten av Bäckvägen, skapat av arkitekterna Kjellander & Sjöberg. Lägenheterna har en öppen planlösning. Det är ljusa putsade fasader med orange och svart som accentfärg. Fönstren har mörkbruna lister. Samtliga lägenheter har balkong och uteplats. På gården står en jättesköldpadda i betong och förgyller helheten.
Parkeringsplatserna har placerats under mark.
- Lyhördet är ett krav för att lyckas med infillprojekt av det här slaget, säger Staffan Grundmark. Här har det ställts förutom den knepiga logistiken mycket speciella krav på alla inblandade aktörer.
- Det var viktigt att bostäderna här skulle komplettera den intilliggande bebyggelsen. Se här, säger Anna Sandefeldt, när vi står högst upp på en balkong och beundrar skogsutsikten ut mot Västertorp. De platsbyggda husen står mycket nära tomtgränsen, man har formligen "droppat" husen i naturen.
- För femton år sedan var det planerat för bostäder här på platsen. Men detaljplanen stoppades, därför känns det extra roligt att vi nu har lyckats bygga attraktiva bostäder här, säger Staffan Grundmark.
Vi far förbi Brf Macken i Midsommarkransen, arkitekt är Lars Nordling, Björk & Nordling Arkitekter. Här ligger en svartvit katt och lapar sol på gården. De femton bostäderna i det gula huset med roströda balkonger ligger i ett lummigt område omgivet av fruktträd och bärbuskar. På platsen tillverkades tidigare den första moderna bensinpumpen Mack, namnet kommer från Mathiesen, Andersson, Collin och Key. Sapphos döttrar konstnärerna Lotti Malm, Ulla Nordenskjöld och Bitte Richardsson tog fasta på områdets tidigare historia efter ett gammalt fotografi, så trästaketet till området har utformas med reliefer i form av folk som är i full färd med att tanka bensin.
Det tredje infillprojektet vi besöker är Brf Aspkronan vid Hägerstensvägens början in till Aspudden. Arkitekten Lars Nordling, har här ersatt tråkiga garagelängor med ett luftigt vitputsat bostadshus.
- Med tanke på det mycket speciella läget här med mycket intilliggande trafik har huset med sina 69 lägenheter byggts med stora terrasser och balkonger mot en stor innergård skyddad från vägen mot ett grönområde. Under gården ligger ett stort garage. Samtliga bostäder har spis med glashäll och fönsterbänk i kalksten. Diskmaskin, mikrovågsugn, tvättmaskin och torktumlare är dessutom standard i de större lägenheterna.
Byggnaden har dessutom fått en extra bullerisolering, förutom fönstren så har till exempel  betongväggarna dimensionerats innanför putsen för att klara bullernivån. Entréerna är i ek och trapphusen i terrazzo har fått en konstnärlig utsmyckning av Maija Lempiäinen Nyrén.
Entreprenadingenjören Jenny Sjöblom och arbetsledaren Alfred Bergsten, entreprenadingenjör är entusiatiska över bygget.
- Lite knepigt var det med logistiken, med tanke på den livliga trafiken, säger de. Vi har också byggt huslivet ut till tomtgränsen. Vilket varit ett pusselarbete i sig.
När den gamla garagelängan åt garageföreningen Aspen ersattes med garageplats under gården, där även de boende har sitt garage, innebar det mycket sprängning som också krävde en noggrann planering. Det har varit hektiskt men roligt.

Bildtext:
Brf Trädkronan, 51 lägenheter i två bostadshus, gemensam gård. Lägenhetsstorlek: Ettor på ca 40 kvm - fyror på drygt 100 kvm.

Bildtext: Brf Macken. 15 lägenheter, på tre våningar samt en inredd vind. Gemensam gård. Ettor på ca 65 kvm - fyror på 97 kvm.

Brf Aspkronan: 69 lägenheter med balkonger och terrasser. Garageplats nås via hiss. Stor skyddad innegård. Ettor på ca 38 kvm - femmor på drygt 130 kvm.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.