Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Marge Arkitekter med och utvecklar nytt vårdboende

Publicerad: 23 oktober 2008, 13:27

Marge Arkitekter ett ungt arkitektkontor på Söder i Stockholm har ritat ett vårdboende med ett helt nytt tänkesätt i Norra Vram utanför Bjuv i Skåne. Tillsammans med Partnergruppen utvecklas ett boende med öppenhet, närhet och flexibilitet.


Marge Arkitekter kontaktades av Partnergruppen för att man ville skapa norra Europas bästa vårdboende för äldre och psykiskt funktionshindrade. Platsen är den gamla mangårdsbyggnaden från slutet av 1800-talet i Norra Vram utanför Bjuv i Skåne. Tillbyggnadens form anspelar till en traditionell bybildning, men i ny tappning, och består av ett antal förskjutna längor med intima gårdsrum placerade intill varandra. Volymerna är putsade i olika kulörer som återfinns i det röda teglet som syns i mangårdsbyggnaden.

- Vi har lagt fokus på att ta tillvara de boende och de anhörigas önskemål såväl som personalens, säger arkitekterna Katarina Grundsell och Susanne Ramel när vi träffas på deras kontor på Repslagargatan på Södermalm i Stockholm.

Projektet handlar om att skapa rumsliga förutsättningar att mötas och stimulera våra olika sinnen.

Genom att alla boenderum är organiserade intill ett gemensamt vardagsrum alternativt en utegård minimeras långa korridorer till förmån för mer stimulerande mötesplatser och utblickar.

Marge Arkitekter startades 2002 av Katarina Grundsell, Louise Masreliez, Pye Aurell Ehrström och Susanne Ramel. Kontoret har idag tretton medarbetare.

- Vi jobbar både med kommersiella som statliga och kommunala projekt. Det känns extra roligt att vi nu även ritat vårdboende - en mycket angelägen uppgift som vi gärna arbetar med, säger Susanne Ramel.

Hur har ni jobbat med detta projekt?

- Vi har gjort studiebesök analyser av bl a verksamheten och de boendes sjukdomsbild och undersökt platsens förutsättningar utifrån fysiska, kulturella och sociala faktorer. Initialt i processen så analyserade vi även andra typer av verksamheter såsom hotell, kontor och museum som vi jämförde med vårdboende. Det resulterade i nya rumsfunktioner såsom lobby och bibliotek, säger Katarina Grundsell.

Mangårdsbyggnaden i Norra Vram som tjänat som vårdhem i ett antal år var i behov av en omfattande ombyggnad för att passa för ett modernt serviceboende.

Från varje rum har man utsikt ut mot den vackra och lummiga trädgården. I husets ena flygel ligger köket. Fönsternischerna i furuplywood ligger djupt i väggliv med låg bröstning. Även sängliggande kan titta ut och följa årstidsväxlingarna. Invändigt står siennagula snickerier som kontrast till ljusa väggar. Golven är i bambu och väggarna har höga socklar i furuplywood.

Byggfast projektledare Lars Olof Annerfelt säger till Byggindustrin att man nu har hunnit halvvägs i projektet och inflyttning beräknas efter nyår. Just nu håller vi på med stomkompletteringar, säger han. Allt flyter på i projektet som det ska, det finns inga frågetecken. Jag har varit med och byggt många vårdbostäder, med det här är ett helt nytt sätt att bygga ett sjukhemsboende. Här fokuserar man på människan helt och hållet. Tanken är att det ska kännas som hemma. Det är fria ytor med utblickar. De nya byggnaderna smälter väl in med den äldre byggnaden.

- Vi har också, fortsätter han, haft ett bra ”partnering” med alla inblandade. Genom detta har vi kunnat redan i början eliminera onödigt dyra detaljer. Vi slapp en massa tjafs och onödiga kontroverser. MVB och Marge Arkitekter är mycket följsamma och bra samarbetspartner.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.