söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Märkesbyggnader invigda i Stockholm

Publicerad: 8 november 2018, 17:29

På torsdagen invigdes två nya märkesbyggnader i Stockholm i närvaro av arkitekterna bakom byggnaderna. Den ena är Innovationen, ett av de så kallade Norra Tornen i Hagastaden, ritad av OMA Arkitekter, och den andra 79 & Park på Gärdet, ritad av det danska arkitektkontoret BIG. Båda byggnaderna har utvecklats av Oscar Properties.

Ämnen i artikeln:

arkitekter

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Från visningslägenheten på 16:e våningen i Innovationen, det ena av de så kallade Norra tornen i Hagastaden, den nya stadsdel som växer fram mellan Solna och Stockholm, är utsikten milsvid. Härifrån ser man även den pågående grundläggningen för det andra tornet Helix. Arkitekten Reiner de Graaf, på det välrenommerade arkitektkontoret OMA, visade själv runt i lägenheten och berättade om tankarna bakom huset och platsen det är byggt på.

– Det är ett höghus, som inte ska kännas som ett höghus, ett hemtrevligt höghus, säger Reiner de Graaf, som när han ritade huset inte riktigt visste om det var en futuristisk eller förhistorisk byggnad han höll på att skapa.

Både Innovationen och den blivande Helix bygger på repetition och hög grad av prefabricering. Målet har varit att skapa maximal variation med ett litet antal arkitektoniska element i ett modulsystem. En nytolkning av brutalistisk arkitektur i staden där den brutalistiska arkitekturen uppstod en gång, som Reiner de Graaf uttrycker det.

– Nästan som i Östtyskland, säger han.

Från sjätte våningen är allting byggt med prefab och huset har växt fram med en ny våning var sjätte dag, enligt Reiner de Graaf. Den höga graden av prefabricering har varit ett sätt att hålla byggkostnaderna på en rimlig nivå och göra det oöverkomliga överkomligt. Det har också skapat utrymmet att satsa på material i god kvalitet.
Mycket fokus har lagts på fasaden. Den är i betong, men kan uppfattas som sten på håll.

– Det vi är mest nöjda med är att det är så fin precision i fasaden. Det är nästan som en uthuggen skulptur, säger Herman Persson, designchef på Oscar Properties.

Varje lägenhet har stora panoramafönster och balkonger med räcke i glas.

Man har också lagt stor kraft på att lösa tekniska frågor som ventilation, ljud- och ljusinflöde, bland annat genom ljuddämpande tak och reflekterande solfilm på alla fönster för att klara befintliga krav.

– Varje lägenhet är har sin egen FTX-system, säger Herman Persson.

I fastigheten finns även tillgång till gym, spa, bio, festvåning och gästlägenheter.

Ett stort pressuppbåd, med både svensk och utländsk press, var på plats för att se Stockholms finansborgarråd Anna Köning Jerlmyr klippa bandet och förklara byggnaden invigd.

– Jag är väldigt stolt över att få inviga ett av Stockholms nya landmärken. Vi bygger för framtiden med en arkitektur som är ”top notch”, sa hon.

Men trots att inflyttningen redan har börjat i huset är det ännu inte helt klart. Från den 16: våningen pågår byggnationerna fortfarande. Totalt ska huset ha 36 våningar och blir ett av de högsta i Stockholm. Enligt Oscar Properties är de flesta lägenheterna redan sålda. När även det andra av de båda tornen, Helix, är färdigbyggt med beräknad inflytt i slutet av nästa år och i början av 2020, ska de Norra Tornen tillsammans rymma 300 bostäder i varierande storlekar.

Samma dag invigde Oscar Properties även ett annat bostadsprojekt, 79 & Park på Gärdet i Stockholm. Även här gästades invigningen av byggnadens arkitekt, dansken Bjarke Ingels, grundare och partner till arkitektföretaget BIG. Även han en stor beundrare av svensk brutalism och den svenske arkitekten Peter Celsing, som bland annat ritat Filmhuset ett stenkast från 79 & Park.

Men tvärtemot Filmhusets råa betong har de 169 bostäderna som ryms i 79 & Park fasad i cederträ och glas och skapar plats för sol och grönska genom sin uppbrutna fasad och de olika hushöjderna i kvarteret. De flesta av lägenheterna är unika och även de har olika takhöjd.

– Det är unikt i Stockholm där den genomgående takhöjden är 2,40 meter, säger Oscar Engelbert, vd och grundare av Oscar Properties.

Företaget har jobbat sammanlagt sju år med utvecklingen av de båda projekt som nu invigts.

– Jag hade fyra drömarkitekter när jag startade Oscar Properties för 14 år sedan, världens främsta arkitekter som jag visste hade förmågan att ta Stockholms stadsbild till en ny nivå. Tre av dem har vi redan lyckats få hit och i dag inviger vi 79 & Park av Bjarke Ingels och Norra Tornen av Reinier de Graaf. Det är en stor dag, inte bara för Oscar Properties men även för Stockholm, säger Oscar Engelbert.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev