Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Marknaden för arkitekterna viker

Publicerad: 29 oktober 2008, 13:34

Första gången på flera år visar Svensk Teknik och Designs (STD)”investeringssignal” att branschen inte behöver öka sin arbetsstyrka. Snarare väntar personalnerdragningar.


Att det finns ett slut på högkonjunkturen har varit tydlig i STDs prognoser hela året, men i faktiska volymer har den höga nivån rullat på längre in på hösten än branschorganisationens analytiker hade trott.

– Man rider ut den här vågen. Det är först nu som vi kan bekräfta en lägre minskande nettonivå i de framtida projekten, säger David Cramér på STD, som gjort konjunkturanalysen.

Sedan STD senaste konjunkturanalys i maj i år märks ett tydligt trendbrott vad gäller förväntningarna på framtiden.

– Det är fler som förväntar sig ett sämre orderläge om sex månader. Nu ser man att det verkligen händer, säger David Cramér.

Sammanfattningsvis har de tekniska konsulterna en bättre situation än i maj; eller oförändrat om man räknar bort ett stort bolag som har gjort ett mycket bra resultat. De tekniska konsulterna har ett fortsatt rekryteringsbehov, men lägre än tidigare.

– Bostäder, övriga hus och industribyggnader minskar, men balanseras av att miljöprojekt, infrastruktur och anläggning ökar kraftigt, säger David Cramér.

De industriella konsulterna har även de ett bättre läge än i maj. Både beläggning och orderstocken har ökat sedan i maj, men läget är osäkert bland annat på grund av nerdragningar inom bilindustrin.

För arkitekterna har läget försämrats något. De ser en lägre beläggning och ett mindre anställningsbehov i framtiden. Bostadsprojekten minskar kraftigt, men vägs upp av att anläggningsprojekt inom energi, el och kraftverk ökar, liksom miljöprojekten som ökar stort.

De senaste 1,5 åren har det varit konstant hög efterfrågan på personal. Nu har det definitivt svängt.

Arkitekterna väntar sig nu att de kommer att ha en minskad arbetsstyrka om sex månader.

¬– De sista dagarna signalerararkitekterna att nu börjar det bli stopp, att projekt skjuts upp och ställs in, säger Lena Wästfelt, ansvarig för STDs konjunkturanalys.

¬– De börjar förbereda sig med turlistor och så vidare, säger hon.

Under hela 2008 har företagen sugit upp alla som kommit ut från arkitekthögskolan.

¬– Nu kommer de att dra ner. Jag tror inte att de som går ut våren 2009 kommer att få jobb automatiskt, säger Lena Wästfelt.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.