Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

"Mentaliteten här liknar den danska"

Publicerad: 31 mars 2009, 12:28

Svendborg Architects i Köpenhamn med flera svenska arkitekter på kontoret startades av Johnny Svendborg för snart två år sedan. Johnny Svendborg har i sin tidigare anställning hos Henning Larsen Arcitects bland annat ritat Uppsala konsert- och kongresshus. Han är också med i juryn för ett bytt teaterhus i Sundsvall och sitter också i arkitekturrådet i Eskilstuna och är även föreläsare på KTH och på LTH i Lund.


Arkitektkontoret har även vunnit en stor tävling om 25 000 kvadratmeter bostäder, handelsytor och park i Uppsala, intill centralstationen, ett projekt som projekteras i samarbete med Skanska Nya Hem. Etapp 1 ska stå färdigt i december 2011.

Företaget har också vunnit en masterplantävling i Eskilstuna, med 400 bostäder, handelslokaler och en stor park, samt ett hotell och en mötesarena på cirka 12 000 kvm vardera för Kommunfastigheter Eskilstuna. Vidare är man igång med ett stadsanalysprojekt för Eskilstuna kommun och Torshälla, kallade ”stads-swot-analyser”. Nu är dessa analyser på gång i Norrköping och Västerås också.

Johnny Svendborg, Svendborg Architects, varför är det intressant att jobba i Sverige?

- Varför inte? Jag har tidigare haft en anställning hos Henning Larsen och jobbat med projekt i Berlin, Rostock och de senaste sex åren med ett nytt konserthus i Uppsala här i Sverige. Jag tycker personligen att det är bra att jobba med svenska beställare som till kulturen och mentaliteten liknar den danska, erfarenheten från Uppsala tycker jag nästan att svensk bygglovgivning är bättre än den danska.

Vad är skillnaden med att jobba i Sverige?

- Inte så mycket, att gå upp lite tidigare och att flyga till projekteringsmöten… att använda gemensamma datapooler för filhantering och att jobba med lokala samarbetspartners. Sedan är det lite olika kultur när det gäller arkitektens roll. I Danmark har arkitekten mer ansvar och mer inflytande när det gäller att koordinera de övriga konsulterna. Jag har dock upplevt att svenska beställare gärna vill ge danska arkitekter mer plats, där att de ser det som gynnsamt.

Var ligger utmaningen i era projekt?

- Mmh, det är ju olika utmaningar i olika projekt…

På vilket sätt märker ni av lågkonjunkturen?

- Vi har på mitt nya kontor vunnit alla tävlingar vi har deltagit i, men det finns byggherrar som avvaktar att sätta igång själva projekteringen och bygget. Men vi är ju bara ett mellanstort kontor och har inga stora utgifter, så generellt har vi inga problem, säger Johnny Svendborg.

Fotnot
Swot-analys, är ett enkelt verktyg för att registrera styrkor, svagheter och möjligheter ibland annat stadsplaneringen. Swot är en akronym, ”strengths, weakness, opportunities och threats”.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.