Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Messingehuset vann Stora Samhällsbyggarpriset

Publicerad: 26 oktober 2012, 07:46

Messingenhuset i Upplands Väsby har tilldelats Stora Samhällsbyggarpriset. Byggherre är Hemsö, White arkitekter har ritat och Peab har varit entreprenör.


Byggnaden är en del i Upplands Väsbys satsning på ett attraktivare och mer funktionell stad.

Byggnaden Messingen är central i Upplands Väsbys satsning på en ny mötesplats i en attraktiv stad där skolor samsas med bibliotek, konst, musik och konferensmöjligheter. En nyckelfaktor är att byggnaden rymmer en mångfald av olika verksamheter som kompletterar varandra och skapar interaktion mellan gymnasieelever och vuxna som vistas i byggnaden.

Messingenhuset är en ny skola som är integrerad med den kommunala musikskolan, kommunbiblioteket, lokaler för idrott med multifunktioner för samlingar, evenemang och föreställningar samt en gemensam entré och café för att kunna serva en framtida expansion.

Stora Samhällsbyggarpriset ska tilldelas en byggnad eller anläggning av hög kvalitet, tillkommen genom en föredömlig samverkan mellan de olika aktörerna i samhälls­byggnadsprocessen.

Det innebär att såväl det färdiga resultatet som den process som lett fram till detta, skall studeras och värderas. Syftet med priset är att bredda synen från att bara bygga, till att skapa samhälleliga värden. Utvärderingen görs utifrån aspekterna samhälls­nytta, arkitektur, teknik, hållbarhet, samverkan, förnyelse och effektivitet.

Priset delades ut för första gången 2006 och gick till ombyggnads­projektet Östra Gårdsten i Göteborg. 2007 var det anläggningsprojektet Götaleden som vann priset. 2008 gick det till Uppsala Konsert & Kongress. 2009 var det Hus Vänerns tur att vinna. 2010 blev bostadsprojektet Limnologen i Växjö mottagare av Stora Samhällsbyggarpriset. 2011 vann Citytunneln i Malmö priset.

Priset utdelades i konkurrens med Clarion Hotel Post i Göteborg, Kulturhuset Sprira i Jönköping och gravitationsdestilleriet Mackmyra i Gävle.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.