Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Mjuk betong med tredimensionell effekt

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

För den som vill ha något riktigt exklusivt är handgjorda betongplattor helt rätt. Det handlar inte om vanliga, gråtrista markplattor utan om tunna, silkeslena plattor som kan användas till golv och väggar.


Redan för 15 år sedan började Johan Alexanderson utveckla en mjuk betong som alternativ till keramiska plattor och klinker.  Han experimenterade sig fram och fann att om polymerer blandas i betongen blir den seg och elastisk och därmed hållbar även för dimensioner ner till åtta millimeters tjocklek.

Den första produkten som framställdes var plattor för golv och väggar. Nu har sortimentet utökats med bänkskivor och en dekorplatta med en droppformad relief kallad Drop. Bägge produkterna premiärvisades på möbelmässan i Stockholm och det var många besökare som studsade till och ifrågasatte om produkten verkligen var av betong.

Den rombformade dekorplattan med sin konkava droppe tillverkas i olika utföranden och i valfri färg. En syskonplatta i samma storlek finns i ett slätt utförande samt i ett antal anslutningsbitar, vilket ökar möjligheten att skapa sina egna mönsterkombinationer med tredimensionella effekter.

Varje golvplatta, skiva och dekorplatta tillverkas helt för hand av GM-Teknik. Det är knappast lönsamt att göra dem maskinellt eftersom kunderna vill ha något ingen annan har och då handlar det om mycket små serier.

Torrbruket av aluminatcement, dolomitfiller, gips och finkornig sand blandas med polymerer och tillsatsmedel efter ett hemligt recept. Pigment och vatten sätts till och betongen pumpas ut i silikonformar. Efter härdning lackas plattorna tre gånger med parkettlack.

Golv- och väggplattorna läggs i samma typ av fästmassa som används för klinker och kakel. Bänkskivor för till exempel kök fästs med silikon på skåpstommen och i skivan kan såväl diskho som spishäll fällas in.

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.