Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Modern Line följde med Ikea till Ryssland

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

- Arkitekturen bör vara uttryck för den tid vi lever i och samtidigt ska den sikta framåt vad gäller samhällsvärderingar, funktion, estetik och material. Det säger arkitekt Robert Lavelid som tillsammans med arkitekt Bengt Rydén driver företaget Modern Line Arkitekter.


På Industrigatan på Kungsholmen i Stockholm träffar jag arkitekt Robert Lavelid på Modern Line Arkitekter. Kontoret startades 2000 berättar han när vi slår oss ner i rummet och samtalar och dricker kaffe vid det knallröda konferensbordet, ute regnar det och himlen är blygrå.  
Robert Lavelid berättar att han för närvarande pendlar mellan Moskva och Stockholm. Kontoret som han driver med sin partner arkitekt Bengt Rydén har ett gigantiskt kontorsbygge i Moskva. Där uppförs ett elegant kontorshus med en lätt fasad av screentryckt glas. Taket får en svävande karaktär.
- Ryssland ska bli ett av Ikeas viktigaste länder, säger han. Vi hade ett uppdrag åt Ikea i centrala Moskva tidigare, ett trevånings nytt varuhuskoncept på 55 000 kvadratmeter. Det skulle bli världens största Ikeavaruhus. Planerna fick dock skrinläggas när Moskvas borgmästare satte stopp för bygget i sista minuten. Nu har vi istället  ritat ett kontorshus åt Ikea Property i stadsdelen Khimki strax utanför Moskva  som ska ingå i en kommande Business Park.  
-  Det var i mars 2006 som vi fick uppdraget att göra ett förslag till en Business park med sex kontorshus, tre hotell, ett training center för Ford och ett butikshus på en våning. Området skulle även innehålla en park med en mindre konstgjord sjö.
- Första kontorshuset ritades sedan fram av oss tillsammans med den turkiska byggfirman Enka som nu i ett rasande tempo uppför huset. Byggnadsfirman anlitades av Ikea Property. För myndighetshantering har ett ryskt privat arkitektkontor anlitats. Vi har täta byggmöten på engelska. Mötena är snabba och energiska, säger Robert Lavelid. Ikea har stor vana att genomföra projekt i Ryssland och är en mycket professionell beställare. Ett antal varuhus och stora köpcentrum har redan byggts i flera städer i Ryssland.
Hur ser kontorshuset ut?
- Idén med huset på 20 000 kvadratmeter och med femton våningar har varit att skapa en längsgående, horisontell rörelse trots höjden. Fasaderna är mycket varierande med ett "vandrande" system av klarglas och screentryckt glas i form av ett mönster som liknar en så kallad streckkod. Det screentryckta glaset ska ta bort en del av solinstrålningen och samtidigt ge ett intressant arkitektoniskt uttryck.
Huset som får omkring 1 500 arbetsplatser är svartblått och började byggas i somras och betongstommen är i skrivande stund redan uppe i nionde våningen.
Byggfirman jobbar 24 timmar per dygn i treskift. Även under vintermånaderna  ska man jobba fullt ut. Inflyttning beräknas till mars 2007.
Hur ser arkitektens roll ut i Ryssland?
- Arkitekten har en helt annan och mer betydande roll i Ryssland än i Sverige.  De lyssnar lyhört på vad man har att säga. De respekterar ens professionalitet. Här i Sverige är det många som lägger sig i och tycker det ena och det andra.
Hur ser du på arkitekturen idag?
- Jag tycker att arkitekturen i mångt och mycket blivit alldeles för slätstruken, fortsätter Robert Lavelid. Man kopierar lite väl mycket. Det behövs lite mer nytänkande tycker jag. För den skull får inte byggnaderna bli mode till skillnad från design, ett hus ska stå i hundra år, ja, kanske i flera hundra år. När det gäller byggandet av städer och stadsdelar är det viktigaste att skapa mångfald. Mångfald av åldrar på hus, mångfald av boende, mångfald av verksamheter och samtidigt inte bygga färdigt allt på en gång. Det måste finnas utrymme för kommande idéer och generationer.
Hur ska arkitekturen vara?
- Arkitekturen bör vara uttryck för den tid vi lever i och samtidigt ska den sikta framåt vad gäller samhällsvärderingar, funktion, estetik och material. Det är vår filosofi på kontoret. Vi vill vara idékläckare. Vår affärsidé är att utveckla projektidéer och därmed skapa mervärden. Vi vill bygga humanistiska samhällen  med en social inriktad arkitektur.
Under samtalets gång kommer Bengt Rydén in i rummet. Han har varit upptagen av ett byggmöte.
- Vi vill vara idéutvecklare, poängterar han. Samtidigt är det viktigt att vi skapar en arkitektur som tål att åldras och förändras.
Bengt Rydén och Robert Lavelid kommer tidigare från KM Arkitekter, nuvarande WSP Arkitektur, där Robert Lavelid var vd och Bengt Rydén ansvarig arkitekt på stockholmskontoret.
- Vi är ett ungt hungrigt kontor med bredd och lång erfarenhet. Idag har vi ett tiotal medarbetare från olika kulturer och länder. Vi arbetar i ett nätverk med utländska och svenska arkitektkontor, alla med hög kompetensnivå. Detta ger oss fördelar. Tack vare vårt nätverk kan vi snabbt organisera ett resursstarkt arkitektteam där projektgruppen skräddarsys för den aktuella uppgiften.
Samarbetet med utländska kontor är ett sätt att hålla oss uppdaterade på vad som händer internationellt samtidigt som vi utbyter erfarenheter och idéer i projekt och tävlingar, fortsätter Robert Lavelid. Våra utländska samarbetspartners är bland andra Erik Bystrups tegnestue i Köpenhamn och Matthew Priestman architects i London. Inom handelsområdet arbetar vi tillsammans med RSD och Centrumutveckling i Stockholm.
- Vi försöker tänka nytt och annorlunda och samtidigt lägger vi ner stor kraft på att upprätta bra bygghandlingar. Systematisering och rationella lösningar är grunden för vårt sätt att arbeta. God arkitektur behöver inte betyda dyra hus, säger Robert Lavelid.
- Sedan  starten har vi  arbetat med såväl stora som små projekt. Bland genomförda byggen kan nämnas Hammarby Sjöstad, 207 lägenheter åt HSB, och 33 åt Seniorgården i Södra Ängby.  Båda  belägna i Stockholm. Åt Svenska Volkswagen har vi projekterat ett antal bilförsäljningsanläggningar och verkstäder samt deras nya showroom på Hamngatan i Stockholm. Just nu jobbar vi bland annat med en underjordisk köpgalleria vid Odenplan och ett antal stadsbyggnads- och bostadsprojekt i tidiga skeden. Samarbetspartners är bland andra Byggvesta, Peab, Skanska och HSB. Dessutom har vi pågående fastighetsutvecklingsuppdrag åt Kungsleden, Balder och GE Real Estate.
- Vi deltar även aktivt i utvecklandet av kostnadseffektiva lösningar inom framförallt bostadssektorn genom att tillämpa ett bygglådesystem med volymelement som grund, säger Bengt Rydén.
Modern line var också 2002 som enda svenska kontor inbjudet till den internationella arkitekturtävlingen om bostadsområdet Viikki i norra Helsingfors.
- Vi fick ett inofficiellt andra pris, säger Bengt Rydén stolt. Övriga inbjudna var det välkända danska arkitektkontoret Vandkunsten samt två finska kontor. Tävlingsarrangör var Helsingfors stads bostadsproduktionsbyrå.

Namn
Robert Lavelid
Född: 1950.
Bakgrund: Arkitektexamen KTH 1977, senior managementkurs, Stockholms Handelshögskola, företagsekonomi och sociologi. Jobbat i både i- och u-länder. Chefsarkitekt och vd Backström & Reinius Arkitekter. Varit delägare i Brunnberg & Forshed, chefsarkitekt Inter Ikea Systems A/S, chefsarkitekt och vd KM Arkitekter. Idag delägare i Modern Line Arkitekter
Familj: Två barn 21 och 23 år.
Intressen: Arkitektur, resa framförallt till storstäder, Provence i södra Frankrike, där jag bott i några år, film, teater, läser mycket, motionerar Friskis & Svettis, joggar och spelar squash med min son.
Bor: I Vasastan i Stockholm.
Starkaste sidor: Lyhörd tävlingsräv och processmänniska, har internationell erfarenhet.

Namn
Bengt Rydén
Född: 1952.
Bakgrund: Arkitektexamen 1977, KTH. Byggnadsteknisk linje, Eskilstuna. Verksam inom K-Konsult, chef för planavdelningen i Nyköping. Backström & Reinius Arkitekter, KM Arkitekter. Idag delägare i Modern Line Arkitekter.
Familj: Gerd livskamrat sedan 1989 och taxen Felix.
Intressen: Stadsbyggande och arkitektur, naturupplevelser och att umgås med nära vänner.
Bor: Oxelösund och Blackeberg, Stockholm.
Starkaste sidor: Projektinitiering, stadsbyggnad, gestaltning, kreatör, våga tänka nytt, tävlingsräv och bostadsutformning.

MARIANNE SILÉN

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.