lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Norra Tornen vinner pris: ”Ett kvitto på många års hårt arbete”

Publicerad: 30 oktober 2020, 07:22

Norra tornen, ritade av OMA, får pris för mest innovativa höghus. Foto: Oscar Properties

Oscar Properties har haft stora problem senaste tiden. Men nu kommer ett glädjande besked för bolaget. Norra Tornen vinner det prestigefyllda priset International High Rise Award för världens mest innovativa höghus

Ämnen i artikeln:

Oscar Propertiesarkitekter

AJ


Årets International High Rise Award, ett arkitektpris för höghusbyggen, går i år till Oscar Properties projekt Norra Tornen, ritat av Office of Metropolitan Architecture, OMA.

Oscar Engelbert, vd på Oscar Properties, kommenterar vinsten i ett pressmeddelande.

– Vi är otroligt glada och stolta över att Norra Tornen utsetts till världens mest innovativa höghus! Projektet har fått stor uppmärksamhet internationellt och priset är ett kvitto på många års hårt arbete och att det lönar sig att satsa på nyskapande arkitektur, säger Oscar Engelbert.

Läs även: Trögt kvartal för Oscar Properties – en lägenhet såld

Reinier de Graaf, partner på arkitektbyrån OMA, uppger i en kommentar att han ser priset som något oväntat då han aldrig har tänkt på Norra Tornen som höghus. 

– De skiljer sig från den traditionella idén om en skyskrapa. De är hemtrevliga och estetiken är informell och förlitar sig på upprepning för att producera mångfald, säger Reinier de Graaf, partner på OMA.

Läs även: Oscar Properties fortsätter med gasklockan 

Arkitekturtävlingen International High Rise Award anordnas av staden Frankfurt tillsammans med Deutsches Architekturmuseum (DAM) och riktar sig till arkitekter och utvecklare vars byggnader är minst 100 meter höga och har färdigställts under de senaste två åren. Juryn består av arkitekter, byggnadsingenjörer, fastighetsexperter och arkitekturkritiker. Juryn bedömer de nominerade projekten enligt följande kriterier: framtidsorienterad design, funktionalitet, innovativ byggnadsteknik, integration i stadsutvecklingssystem, hållbarhet och kostnadseffektivitet.

Bild 1/2  Foto: Oscar Properties

Mer om tvillingtornen Norra tornen

Tvillingtornen är placerade i Hagastaden, den nya stadsdel som växer fram mellan Vasastan i Stockholm och Solna. 

Med 320 bostäder, varav 182 i Innovationen och 138 i Helix, samt en höjd på 125 respektive 110 meter är Norra Tornen innerstans högsta bostadshus.

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev