Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Ny Intressant utställning om arkitekt Sverre Fehn öppnad idag

Publicerad: 27 januari 2009, 13:38

Idag öppnade Arkitekturmuseet i Stockholm en intressant utställning om den norske arkitekten Sverre Fehn, (1924), och hans verk. Utställningen pågår t om 3 maj 2009.


- Arkitekten Sverre Fehns poetiska arkitektur karaktäriseras av ett starkt engagemang. Han har en subtil känsla för material och detaljer, sade projektledare för utställningen Eva Madshus för en församlad press idag.

Det här är första gången som hans verk presenteras i en stor utställning för svensk publik. Utställningen är en hyllning till arkitekten Sverre Fehn. Sammanlagt presenteras ett trettiotal arbeten på Arkitekturmuseet på Skeppsholmen.

- Sverre Fehn är mycket glad över att denna utställning kommit till stånd, sade Eva Madshus vidare. Hans hälsa är dock för dålig för att han ska kunna närvara här. Förhoppningen är också att utställningen också kan visas i Danmark och Finland. De är mycket intresserade av att visa hans verk.

Sverre Fehn är Norges mest betydande arkitekt. 1997 fick han Pritzker-priset, ”arkitekturens Nobelpris” som är den finaste utmärkelsen en arkitekt kan få. Han har genom åren mottagit en rad priser för sina arbeten, samma år erhöll han exemplevis den tyska Heinrich Tessenow-medaljen i guld. 1991 valdes Fehn in som hedersledamot i den svenska Konstakademien.
För femtio år sedan uppmärksammades den unge arkitekten Sverre Fehn internationellt för Norges paviljong till världsutställningen i Bryssel. Han har sedan dess ritat omkring hundra projekt, såväl små som stora. Bland hans främsta hör tre utställningspaviljonger: Norges paviljong i Bryssel, den nordiska paviljongen i biennalparken i Venedig och paviljongen för tillfälliga utställningar i Nasjonalmuseet – Arkitektur på Banplassen i Kvadraturen i Oslo. Då han själv besökte den sistnämnda utbrast han:

- Detta må då vara något av de vackraste jag ritat.

Under de senaste åren har Sverre Fehn gjort unika avtryck i det norska landskapet med museibyggnaden till det norska Glaciärmuseet i Fjaerland, 1991, Aukrustcentret i Alvdal, 1996, och Ivar Aasen-tunet i Örsta från 2000. Men hans musei- och uställningsarkitektur grundlades redan 20 år tidigare i samband med Hedmarksmuseet på Domkyrkoudden i Hamar.

Ett annat område där Sverre Fehn gjort sig berömd är enfamiljshusen. Ett av hans mest betydande villaprojekt är Villa Norrköping i Sverige, byggd 1963-64. Uppgiften var att visa en modern familjebostad i Norden.

Kronan på Sverre Fehns verk är två byggnader i Oslo. Gyldendals förlagshus som öppnade i december 2007 och Nasjonalmuseet – Arkitektur som invigdes i mars 2008.

Projektledare och kurator för utställningen är Eva Madshus, seniorkurator, Nasjonalmuseet. Bearbetningen för visningen i Stockholm har gjorts i samarbete med Arkitekturmuseet. Utställningsform: Martin Dietrichson, arkitekt Sverre Fehn. Grafisk design: Petter Baggerud. Svensk folder: Christel Schröder Design.

Till utställningen hör också en rikt illustrerad katalog tillgänglig på norska och engelska. Redaktör är Marianne Yvenes. Huvudtexterna är skrivna av arkitekt Steven Holl, Eva Madshus, och Per Olaf Fjeld, professor vid Arkitektur- och designhögskolan i Oslo. Katalogen innehåller dokumentation av alla projekt i utställningen. För formgivningen står Petter Baggerud.

Även en vacker bok Arkitekt Sverre Fehn, intuisjon – refleksjon – konstruksjon, har nyss kommit från trycket. Boken med skisser av Sverre Fehn och fotografier av Are Carlsen är utgiven av Nasjonalmuseet i Oslo.

Program i samband med uställningen:

Sverre Fehn och de enkla tankarnas rumsliga komplexitet. Tisdag 27 januari kl 17.30 i Hörsalen.

Huset med människans mått. Tisdag 10 mars kl 18 i Hörsalen.

Sverre Fehn och postmodernismen. Tisdag 17 mars kl 18 i Hörsalen.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.