Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arkitektur

Ny stadsdel växer fram på Telegrafberget

Publicerad: 11 Maj 2009, 07:21

Ahlqvist & Almqvist Arkitekter är med och utvecklar Telegrafberget i Nacka utanför Stockholm. Byrån har tagit fram programförslaget och jobbar nu vidare med en detaljplan.


Telegrafberget ligger i den nordvästra delen av Boo vid Nackas norra kust och är ett viktigt landmärke för sjöfarten i Stockholms inlopp. Tomten har en stor nivåskillnad, från hamnplanet upp till en högplatå med en utsikt över Stockholms vatten.

Under 1870-talet placerades en telegrafmast uppe på krönet av berget, som en länk mellan Stockholm och Finland. Under 1900-talets början byggdes en hamn för omlastning av fotogen. Denna omvandlades senare till en oljedepå, vars verksamhet avslutades under 1970-talet.

På marken finns idag ett antal rostiga oljecisterner, ledningar upp till en omlastningsstation samt ett antal tegelbyggnader med restaurang- och kontorsverksamhet.

Området sluttar brant ned mot Saltsjön och områdets enda väg är bitvis mycket brant. För att skapa ett fungerande bostads- och verksamhetsområde måste vägen förbättras och industrihamnen omvandlas till fritidsbåthamn med båttvätt och kaj för sjöbuss.

Där oljecisternerna står idag planeras hus med cirka 150 lägenheter. På den högre belägna dalgången bakom tegelbyggnaderna ritas radhus in. Bergsplatåerna norr om dalgången kan få friliggande hus.

I dalgången längs förlängningen av Skarpövägen planeras flerbostadshus med förskola i bottenplanet. Detta innebär ytterligare ca 150 bostäder.
De olika bostadstyperna och upplåtelseformerna ska bidra till att skapa mångfald och en attraktiv boende- och arbetsmiljö.

De verksamheter som förutsätts etableras i området kan berika livskraften och gör området attraktivt för både boende och besökande, hoppas arkitektbyrån.

Projektet har ett miljöprogram som ska leda till låg energiförbrukning och låga koldioxidutsläpp. Ahlqvist & Almqvists programförslag godkändes av kommunstyrelsen i januari 2007. Detaljplanen förväntas antas vid årsskiftet 2009/2010.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.