Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Nytt aäldreboende med sjukhuskoppling i Täby Centrum

Publicerad: 9 september 2008, 13:03

I går invigdes det nya Tibblehemmet som innebär det första steget i den omfattande förnyelsen av Täby Centrum, där White varit involverade under många år. Byggentreprenör är Arcona och arkitekt är Mats Egelius, White arkitekter.


Tibblehemmet är ett särskilt boende där strävan efter hemtrevnad varit vägledande. Ännu en kvalitet är att det nya vårdhemmet är direktlänkat till Täby närsjukhus, något som möjliggjorts genom en kreativ markanvändning.

- Det var en spontan idé som visade sig lösa många knutar, säger arkitekt Mats Egelius, White, som är arkitekten bakom lösningen.

White har deltagit aktivt i hela planprocessen med att forma hus, gator och torg.

- Vi har också gjort gestaltningsprogram, illustrationer med mera, och kommer framgent att rita bostäder åt NCC i Täby Centrum.

- Efter många år med planarbete känns det härligt att den långa processen nu ger ett fysiskt resultat, att den stora omvandlingen är påbörjad, säger han vidare.

Genom lösningen med Tibblehemmet kopplat till baksidan av Täby närsjukhus frigörs mark då sjukhusets gamla parkeringsplats flyttas till äldreboendets två källarplan. Då öppnades plötsligt för "finsidan" av Täby Centrum, med en ny esplanad och tänkt bostadsbebyggelse i ett attraktivt läge.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.