Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Nytt byggkoncept prisas i studenttävling

Publicerad: 31 mars 2014, 09:25

”Cubo” är ett byggkoncept där en yttre ram håller samman block som staplas på varandra. Illustration: Diana Kaliff och Benjamin Gredeson

Diana Kaliff och Benjamin Gredeson vinner studenttävlingen Skanska Sustainable Cities Challenge deltävling i Malmö. Deras tävlingsbidrag ”Cubo” är ett byggkoncept där en yttre ram håller samman block som staplas på varandra.


Tanken bakom konceptet ”Cubo” är att är att skapa en flexibel byggnad som snabbt kan byggas om behovet förändras. En yttre ram håller ihop byggblock som staplas på varandra och enkelt kan flyttas eller bytas ut vid behov.

De två vinnarna Diana Kaliff och Benjamin Gredeson studerar båda vid Linköpings universitet.

– Nya byggnader ska inte bara tillgodose dagens krav, utan de ska även enkelt kunna förändras för att tillfredsställa framtidens behov. Med hjälp av ramverk och block skapas dynamiska inomhusmiljöer för nutiden, framtiden och samtiden. Det är både resurseffektivt, socialt och ekonomiskt gångbart, förklarar vinnarna Diana Kaliff och Benjamin Gredeson.

Studenttävlingen Skanska Sustainable Cities Challenge arrangeras i år för tredje gången. Tävlingen delas in i tre regioner, Göteborg, Stockholm och Malmö. Priset är en studieresa till New York.

Vinnare i deltävlingen i Göteborg är Joakim Sätterman med bidraget ”Parkera ett hem” som föreslår att prefabricerade bostadsmoduler dockas på fasader för att minska bostadsbristen i landets storstäder. Vinnare i deltävlingen Stockholm är Justine Clerc och Oskar Ekman med bidraget ”Our place” som är ett digitalt socialt nätverk som ska bidra till granngemenskap i landets storstäder.

Relaterade artiklar

Bostäder på p-hus prisas

Studentpris till nätverk för granngemenskap

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.