Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arkitektur

Nytt visualiseringscenter i Norrköping invigt

Publicerad: 29 maj 2010, 09:33

På industrimark från 1800-talet har ÅWL Arkitekter designat ett center för avancerade studier och forskning i dataanimation och visualisering.


– Visualiseringscentret kan ses som en symbol för det nya Norrköping. En stad som tar avstamp i en livskraftig industriell historia och expanderar in i kunskapssamhället, säger Peter Andersson, vd i det nystartade företaget Norrköping Visualisering, i ett pressmeddelande.

I torsdags, den 27 maj, invigdes det nya visualiseringscentret i Norrköping. Bland andra närvarade kung Carl XVI Gustaf. Centret är ett samarbete mellan Linköpings universitet och Norrköpings kommun.

Med Visualiseringscenter C ska Norrköping få en helt ny stadsdel och en etablering i kunskapssamhället. Vid Linköpings universitet bedrivs visualiseringsforskning i världsklass. Studenter som gått här arbetar till exempel med specialeffekter, renderingar och animeringar för filmindustrin i Hollywood.

Området ligger i industrilandskapet, centralt i Norrköping. Denna miljö vid Motala ström har en speciell plats i Sveriges industriella historia. Tidigare inrymde dessa byggnader kraftstationer, bomullsspinnerier och annan produktionsindustri. Genom Visualiseringscentret ska tillgängligheten till området att öka. Här finns vattenfall, vattenspeglar, prång och spännande passager. Det har tillkommit spänger och små broar. Besökare kommer att kunna gå från Bredgatan genom Kåkenhus, ut på den nya bron över Strömmen, till visualiseringscentret och andra delar av området.

Den nya anläggningen inrymmer utställningar, en domteater för visualisering av digital information, kontor och forskningsstudios. Här finns även restaurang, café, butik och verkstad, samt konferensmöjligheter.

– Husen är byggda under en period mellan tidigt 1800-tal och 1900-tal. Det handlar om byggnader och kvarter med stark karaktär och värdighet. Här finns en genuinitet skapad av generationer och den vill vi bibehålla så långt det är möjligt. Samtidigt måste naturligtvis dagens normer, behov och krav efterlevas, säger arkitekt Björn Peters, ÅWL Arkitekter.

Många områden, kunskaper och ambitioner har samlats i centret. Att hantera dessa gamla byggnader med olika förutsättningar är komplicerat och bjuder på en del överraskningar. Hus som står i vatten, oklar grundläggning och angripna bärande delar har ställt höga krav på bygget.

– I en process där vi med dagens tekniska möjligheter skapar lokaler efter vår tids behov, finns risk att man bygger bort den speciella känslan och stämningen i en byggnad. Vi ritar inte pastischer eller historiserande byggnader. När man förr byggde till, användes moderna material och metoder. Därför följer vi helt enkelt traditionen, säger Björn Peters, ÅWL Arkitekter.

Följande företag/organisationer har varit inblandade i projektet
Brukare Linköpings universitet och Norrköpings kommun
Byggherre Akademiska Hus
Inredningsarkitekter Skala
Utställningsarkitekter Spridd
Konsulter Projektering av domteatern Visual Aquity
Konstruktör COWI
El Ramböll Sverige
VVS Ingenjörsbyrån Andersson och Hultmark
Entreprenörer Peab och Skanska

Redaktionen

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News